6 hiba, amit ne kövess el a baba hozzátáplálás során

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Ne etesd figyelem eltereléssel a babát, mert a későbbi időszakban evészavart is okozhat.

A baba hozzátáplálás, illetve elválasztás optimális idejéről megoszlanak a vélemények időnként még a szakemberek között is. Emellett még rengeteg tanácsot kaphatsz a nagyszülőktől, barátoktól is, így nem csoda, ha néha elveszettnek érzed magad a rengeteg információ között és időnként elbizonytalanodsz. A legfontosabb minden esetben, hogy a kisbabád egészségét és igényeit tartsd szem előtt! Cikkünkben próbálunk neked segíteni, hogy mi az a 7 fontos dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelned a hozzátáplálás során.

1. Túl korán megkezdett hozzátáplálás

A hozzátáplálást lassan és fokozatosan, a betöltött 4. hónap után, de legkésőbb a 7. hónapban kell megkezdeni. Négy hónapos kor előtt azonban csak anyatejet, annak hiányában tápszert adj babádnak, mert emésztőrendszere még fejletlen, nem áll készen egyéb ételek feldolgozására. Az anyatej 6 hónapos korig fedezi kisbabád minden igényét, így elegendő anyatej mennyiség esetén hat hónapos kortól ajánlott elkezdeni a kóstoltatást. Hagyd, hogy csemetéd a maga tempójában haladjon!

2. Nem életkornak megfelelő étel adása

A baba hozzátáplálást mindenképpen az életkornak megfelelően, szakemberek által ajánlott zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdd el. Ez azért fontos, mert ezek az ételek a baba számára könnyen emészthetők és a legtöbb esetben nem okoznak problémát. Fokozottan ügyelj a tejtermékek megfelelő bevezetésére is, mivel egyre több a csecsemőkori allergiás megbetegedés (tejfehérje- tejcukor érzékenység). Mindent a maga idejében kezdj el kóstoltatni kisbabáddal, így nem terheled meg az emésztőrendszerét. Majd fokozatosan bővítheted a baba étrendjét hónapról-hónapra. Hogy mikor mit adhatsz kisbabádnak, segítségedre lehet Hozzátáplálási táblázatunk, melyet kinyomtathatsz, így könnyen szem előtt tarthatod a konyhában és a családtagoknak is nagy segítség lehet, ha te éppen távol vagy.

3. Túl gyorsan bevezetett ételek

Egy új ízt legalább 3 napig kell adni a babának tízóraira, hogy legyen ideje megismerkedni a gyümölcs és zöldség ízével, illatával. Amennyiben ezt a pár napot nem várod meg és újabb ízzel kínálod az első napos kudarc után, mert a baba nem ette meg, akkor nem fogod megtudni valóban szereti-e azt az ételt vagy sem. Valamint ez a 3 nap azért is szükséges, mert így kellőképpen meg tudod figyelni, hogy van-e valami reakció az adott ételre kisbabádnál. Érdemes egy étkezési naplót vezetned, hogy amennyiben eltérést tapasztalsz (kiütés, székrekedés, hasmenés), könnyen vissza tudd keresni mi okozhatta a tüneteket és pár hétre kivonhatod a baba étrendjéből. Az új ételekre a babák a legtöbb esetben kétféleképpen reagálnak. Az egyik baba szívesen elfogadja és megeszi az új ételt, a másik baba pedig csak 1-2 falatot eszik napokon keresztül. Az elutasítás oka gyakran az, hogy a baba még nem érett a hozzátáplálásra. Ilyenkor a nyelvével látványosan kitolja az ételeket, esetleg szopizni akarja a kanalat. Ezzel nincs semmi gond, pár hétig fel kell függeszteni az új ízek kóstoltatását, majd újra próbálkozni vele. Amennyiben több napon keresztül kapja önállóan a baba az új ízeket és fokozatosan van ideje arra, hogy megismerje minél több zöldség és gyümölcs ízét, az ízérzékelése is egyre kifinomultabbá válik. A későbbi időszakban pedig kevésbé lehet majd válogatós. 

4. Ételek ízesítése, édes ízekhez szokás

Mikor készíted kisbabád ételeit, akkor figyelj arra, hogy ne használj pluszban cukrot édesítésként, mert nem fogja megismerni pontosan az ételek „natúr” ízét. Lehet, hogy számodra bizonyos ételek „ízetlenek”, hidd el kisbabád szívesen meg fogja enni. A gyümölcsök, zöldségek többsége természetes módon tartalmazza a cukrot, ezért se adj hozzá még többet! Gyermekednek sincs szüksége az édesség nyújtotta plusz és felesleges kalóriamennyiségre. A fogcsírákat már pici korban is károsíthatja a nagyobb cukormennyiség, valamint a későbbiekben a baba előnyben részesítheti a fokozottan édes ételeket, italokat és elutasíthatja a zöldségeket.

5. Az evés nem játék

Főként hat hónapos kor körül a babát már minden jobban érdekelheti nappal, mint az étkezés. Azonban ne próbáld meg figyelemeltereléssel megetetni, mert a későbbi időszakban nagyobb problémát is okozhat. Törekedj arra, hogy kisbabád a hozzátáplálás megkezdésétől az étkezést jó dolognak érezze és ne kényszer legyen számára a falatozás. Vannak nehezebb időszakok, amikor a baba fogzik, és elutasíthatja a kanalas ételeket. Ilyenkor figyelemelterelés helyett próbálkozhatsz fogzási fájdalmat csökkentő krémek alkalmazásával. Étkezés előtt néhány perccel a baba ínyét kend be fogzási géllel. Ez is sokat segíthet, vagy várj egy kicsit és ismét próbáld megkínálni étellel. Figyelj arra, ha túl fáradt a baba vagy beteg, akkor sem szívesen eszik mindig kanalas vagy falatos ételt, inkább előnyben részesítheti az anyatejet vagy annak hiányában a tápszert. Ha nagyon aggódsz az étkezés miatt, azt a gyermek érezheti és ez is okozhat egy elutasító viselkedést nála. 

6. Ne várd meg amíg egy étkezés kiváltódik, haladj tovább! 

Általában 100-150 g püré elfogyasztása után a baba már nem igényel anyatejet vagy annak hiányában tápszert, ekkor mondhatjuk azt, hogy kiváltódott egy étkezés. Amíg ezt el nem éritek, a baba pedig igényli kanalazás után a szoptatást, tápszeres pótlást, nyugodtan kiegészítheted az étrendjét! Amennyiben csak keveset eszik a baba a kanalas ételekből sem kell megvárnod, hogy egy étkezés kiváltódjon, nyugodtan haladj tovább. A baba 6-7 hónapos korában kaphat tízóraira és ebédre is kanalas ételt, majd 8 hónapos kortól uzsonnára is kínálhatod.

Amíg a baba nem tud biztonságosan ülni, az etetőszék használata egyáltalán nem javasolt. Etetéshez használd kezdetben a pihenőszéket, a babahordozót, vagy hajtsd félbe a szoptatós párnát. Soha ne hagyd magára gyermeked egy pillanatra sem etetési idő alatt!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben