8+1 párkapcsolati tanács, ha megszületik a baba

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A baba megszületésével kezdetét veszi egy új életszakasz és a párkapcsolat is átalakulhat.

Szülővé válni csodálatos érzés, ugyanakkor jól fel is forgathatja a megszokott hétköznapokat, párkapcsolatot. A baba megszületésével kezdetét veszi egy új életszakasz, amitől nem szabad megrémülni, még ha számtalan lemondással is jár. Ugyanakkor nagyon sok örömben is részetek lesz a kalandos utazás során. Ne felejtsétek el, hogy a baba érkezik hozzátok és ő fog alkalmazkodni a Ti életetekhez. Vagyis ez lenne a cél, még ha az elején nem is mindig így fest a dolog.

Közös döntések, napirend kialakítása

Jó, ha tisztában vagytok vele, hogy számotokra milyen a megfelelő napirend babával és mi a fontos a nevelési elvekben. Ha valamit nem szabad anyánál, azt apánál sem lehet. Ha pedig ez nem így történik és nem tisztelitek meg egymást azzal, hogy betartjátok a szabályokat, a gyermeket fogjátok összezavarni vele. Fontos, hogy átbeszéljétek a nevelési határokat, ami a baba számára is biztonságot fog adni. Nem kell lemondani a régi megszokott életetekről sem. Ha a baba érkezése előtt szívesen sportoltatok, túráztatok vagy szerettetek kirándulni, tegyétek meg újra. Mindenre van megoldás és a gyermek is bárhol tud aludni és enni. Ha érzi, hogy a szülei boldogok, akkor ő is kiegyensúlyozottabb és mosolygósabb lesz. És hogy mit szólnak a rokonok és barátok? Az szintén nem számít, ha ti boldognak érzitek magatokat.

Kommunikáció a párkapcsolatban, hasznos tanácsok, hogy mire figyeljetek

A folyamatosan síró baba, a kialvatlanság, a fokozott aggódás, a bezártság érzése, az esetleges szülési vagy szoptatási kudarc lelkileg megterhelő lehet az első hetekben, hónapokban.

Néhány jó tanács, ami segíthet, hogy a párkapcsolatban ne okozzon különösebb gondot a baba érkezése:

  • Próbáljatok meg minél többet beszélgetni az érzéseitekről, gondolataitokról. Az első pár hónap egyikőtöknek sem könnyű. Ha alaposan átbeszéltek mindent, akkor együtt gördülékenyen átvészelitek a kezdeti időszakot, és utána már csak jót mosolyogtok az egészen.
  • Beszéljétek meg a problémákat. Fontos az őszinteség, még ha nem is egyezik a véleményetek. Biztosan találtok egy arany középutat. A sértődöttség nem igazán jó út. Gondoljatok arra, hogy mennyire vártátok, hogy végre megszülessen kisbabátok. Van olyan erős a kapcsolatotok, hogy a nehezebb időszakokkal is megbirkózzatok.
  • Ne akarjatok tökéletesen megfelelni minden feladatnak és szerepnek! Folyamatosan tanultok, ha éppen hibáztok, akkor is.
  • Minél több babagondozási feladatot osszatok meg egymással, hogy mindketten megismerhessétek kisbabátokat.

Lopott percek kettesben, mindig van egy kreatív megoldás

A családdá válás igazán akkor fog jól működni, ha meg tudjátok őrizni a harmonikus párkapcsolatot. Lehet a baba lesz a fő fókusz az első pár hétben, de utána igyekezzetek egymásra is időt fordítani.

  • Legyen minden héten egy „randi est”. Rendeljetek ételt vacsorára vagy csak süssetek egy melegszendvicset, amit egy szépen megterített asztalnál nyugodtan megehettek. Ezen az estén zárjátok ki a tv-t, telefont és csakis egymásra figyeljetek.
  • Előfordulhat, hogy szülés után néhány hónapnak el kell telni mire újra szerepet kap a szex az életetekben. Ha probléma merül fel, akár szakember segítségét is kérhetitek. Nem ti lesztek az egyetlen olyan pár, akinek gondja adódhat a baba érkezése után a szerelmeskedéssel.
  • Legyen időtök minden nap arra, hogy megkérdezzétek egymástól kinek, hogy telt a napja, és ki hogy érzi magát.
  • A rohanós és nagyon fárasztó napokon is legyen időtök egy ölelésre.
  • A barátok, nagyszülők szívesen segítenek a baba gondozásában, így ha van egy rokon, barát akiben igazán megbíztok, havonta legalább egyszer szökjetek meg otthonról pár órára kettesben.

A kapcsolat akkor működik a legjobban, ha ki meritek mondani a valódi érzéseket és igényeket. Egyikőtök sem gondolatolvasó és lehet, hogy a rohanó hétköznapokban nem mindig úgy láttok dolgokat, ahogyan kellene. Az „én idő” tiszteletben tartása, kialakítása, kettesben töltött idő, közös élmények mind egyre szorosabbá tehetik a párkapcsolatot a baba megszületése után is.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben