A baba ételeinek tárolása, fagyasztás tippek

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Tegyél többször kevesebb ételt a kistányérba, hogy ne vesszen kárba.

Nem minden évszakban lehet hozzájutni jó minőségű, friss alapanyagokhoz. A télen megkezdett hozzátáplálás időnként fejtörést okozhat, hiszen nagyon kevés a friss gyümölcs. Valamint még arra is figyelni kell, hogy mikor mit kaphat a baba. Éppen ezért már a tavaszi, nyári hónapokban is gondolj arra, hogy fagyasztás során tegyél el zöldséget és gyümölcsöt a babának. Ha nincs erre lehetőséged sem kell kétségbe esned. Vannak olyan zöldség és gyümölcspürék, amik kifejezetten babák számára készültek és azokat is összekeverheted az éppen aktuális idény gyümölccsel vagy zöldséggel (gyümölcspüré, frutapura).

Hogyan tárolhatod a baba ételeit a hűtőben?

Egyszerre nagyobb adagot is készíthetsz egy-egy ételből, majd hűtőbe, fagyasztóba téve többször is megkínálhatod kisbabád vele. A zöldség, gyümölcs turmixolás után kis jégkocka tartóba vagy tároló edényekbe téve 1-3 hónapig is eláll a fagyasztóban. Kisebb adag ételből, ha megmarad, kihűlés után hűtőbe téve még 48 órán belül ismét kaphat belőle kisbabád. Azonban azt az ételt, ami már érintkezett a baba szájával, nyálával és megmaradt, öntsd ki. Inkább tegyél többször kevesebb ételt a kistányérba, hogy ne vesszen kárba nagyobb mennyiség, ha a baba nem annyira éhes.

Hasznos tanácsok a Hozzátáplálási szakértőtől fagyasztás esetén

 • a legjobb, ha frissen szedett zöldséget és gyümölcsöt választasz
 • figyelj arra, hogy megbízható forrásból szerezd be az alapanyagokat
 • alaposan tisztítsd meg és válogasd át a fagyasztani kívánt zöldséget, gyümölcsöt
 • légmentesen zárd le a dobozt, tároló edényt, zacskót. Üvegben ne fagyassz le semmit, mert az üveg megfagyhat és szétrepedhet.
 • akkora adagokban fagyaszd le az ételt, amekkora adagot körülbelül a baba megeszik
 • mindig írd rá a tároló dobozra mi van benne és mikor tetted be a fagyasztóba.

Mit meddig lehet tárolni a fagyasztóban?

 • anyatej: 6 hónap
 • zöldség: 7-8 hónap
 • gyümölcs: 9-10 hónap
 • fűszernövények: 8-10 hónap
 • baromfi: 3-4 hónap
 • marha -és sertéshús: 6 hónap
 • hal: 2 hónap

Hogyan olvaszthatod ki a fagyasztott babaételt?

A legjobb, ha előző este a kisebb adag zöldségeket, gyümölcsöket, amit korábban lefagyasztottál, már a fagyasztóból a hűtőbe teszed. Majd reggel, kivéve a hűtőből néhány perc alatt szobahőmérsékleten kiolvad. Ha gyorsan szeretnéd kiolvasztani, akkor állítsd egy kisebb adag forró vízbe. A kiolvasztott ételt újra lefagyasztani nem szabad!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

A Jó reggelt! gyümölcsduó zabkásával egészséges és tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Ideális a nap első kanalas étkezésének. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. Az alma és a körte különleges párosításával ismerkedhet meg babád 6 hónapos kortól.

bővebben
Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

A Milupa Finom falatok gyümölcsös kaland tejpép értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek. A banán és a barack izgalmas ízei biztosan elnyerik babád tetszését.

bővebben