A hozzátáplálás 10 aranyszabálya és hozzátáplálási táblázat

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A Hozzátáplálási táblázat és 10 legfontosabb szabály megismerése hasznos lehet számodra a baba hozzátáplálása során.

A hozzátáplálás gyakran fejtörést okozhat az édesanyák számára. Olykor ellentmondó információt olvashatsz és az anyukáknak is különböző véleménye lehet, nem is beszélve a családtagokról. Hozzátáplálási szakértőnk is naponta kap hozzátáplálási témakört érintő kérdéseket: “Mikor és hogyan lehet elkezdeni? Mire javasolt figyelni? Milyen tünet jelentkezhet a babánál? „

Egy kis összefoglaló, hogy mi is az a 10 legfontosabb szabály, amit jó, ha követsz a baba egészségének érdekében, ha ismerkedni kezd az ízekkel.

  1. A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől javasolt elkezdeni. Azonban a 6. hónap végéig mindenképpen meg kell kezdeni az új ízek kóstoltatását. Amennyiben a kisbaba számára van elég anyatej, elegendő 6 hónapos korban megismertetni a zöldségek és gyümölcsök ízével.
  2. A hozzátáplálás megkezdésének idejét és az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében a baba fejlettsége, készségei és szükségletei határozzák meg. Ezt mindenképpen vedd figyelembe, mert minden baba más ütemben fejlődik. Javasolt kikérni gyermekorvos és védőnő javaslatát is, mielőtt belevágtok a kanalas étkezésbe.
  3. Az új ízeket mindig délelőtt kapja a baba és két új étel bevezetése között teljen el legalább 3 nap. Közben figyeld a baba új ételre adott reakcióit.
  4. Amint elkezdődik a hozzátáplálás a vashiány megelőzése céljából fontos, hogy naponta kapjon a baba jól felszívódó vasat tartalmazó húst, májat, halat a zöldség-vagy gyümölcspüréhez adva dúsításként. A hal adása heti 1-2 alkalommal javasolt. A hús, máj és hal korai bevezetése kisbabád étrendjébe, hozzájárul a megfelelő testi növekedéshez, fejlődéshez és jobb kognitív funkciókhoz, képességekhez egyaránt.
  5. Egy éves kor alatt kezdetben csak kis mennyiségben kapjon a baba apró magvas, nehezen tisztítható, illetve hisztamin felszabadulást kiváltó (eper, málna) gyümölcsöket. A bevezetés előtt kérd ki gyermekorvos javaslatát.
  6. A potenciálisan allergén ételek bevezetése a délelőtti órákban történjen, ahogyan az összes új íz esetében javasolt. Az allergén ételek bevezetésének idejét gyermekorvos határozza meg.
  7. A tejtermékek bevezetése 6 hónapos kortól javasolt. Naponta maximum 100-125 ml natúr joghurt, kefir – gyümölcsökkel, gabonafélékkel együtt adható a babának. A főzelékek komplettálására vagy gyümölcspüréhez keverve naponta 1-2 alkalommal 100 ml-enként 1 kávéskanál túró, reszelt sajt is adható.
  8. Glutén bevezetése az 5. hónap kezdetétől javasolt. A hozzátáplálás megkezdését követően naponta egy evőkanál gabona alapú pürét vagy 1-2 galuskának megfelelő mennyiségű glutént (körülbelül 200 mg) kaphat gyermeked. A glutén bevezetéséről és adagolásáról itt olvashatsz többet.
  9. A folyékony-pépes pürétől indulva a darabos, majd szilárd ételek bevezetése kisbabád étrendjébe fokozatosan történjen. A rágásra szoktatást általában 8-10 hónapos kor körül javasolt elkezdeni. A rágásra szoktatás 10 hónapos kor utáni életkorra halasztva megnövelheti a táplálási nehézségek előfordulásának gyakoriságát. A jól megpárolt és apróra vágott zöldség vagy gyümölcs darabokat a baba az ínyével ügyesen szét tudja nyomni, függetlenül a fogak számától.
  10. A baba 6 hónapos kortól csak kis – maximum 100 ml/nap-mennyiségben kaphat tehéntejet (lehetőleg 1,5% zsírtartalmú). Nagyobb mennyiségű tehéntej adása vashiány előfordulását segítheti elő, valamint a magas fehérje tartalma miatt hajlamosíthat elhízásra is. Natív tejet 2 éves kor előtt ne adj gyermekednek innivalóként, vagy fő étkezésként.

Töltsd le Hozzátáplálási táblázatunkat, ami hasznos lehet számodra az új ízek megismerésének nyomon követésében.

A fenti aranyszabályok követik az új hazai ajánlást. Egészségügyi szakmai irányelv -Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálása (Egészségügyi Közlöny LXIX. Évfolyam 18. szám)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben