Allergén ételek bevezetése a baba étrendjébe

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Az allergiás reakciók megjelenése a babánál változatos lehet.

A hozzátáplálás megkezdését követően 4-6 hónapos kortól * orvossal egyeztetve az allergén ételek kis mennyiségben bevezethetők a baba étrendjébe.

Mi az allergén?

Allergéneknek nevezzük a tápanyagoknak azon fehérje összetevőit, amelyek a szervezet védekező rendszerére, az immunrendszerre hatnak, és végeredményben allergiás reakciót váltanak ki.

Az allergiás reakciók megjelenése igen változatos lehet:

  • bőrkiütések formájában (pl. csalánkiütés, ajakduzzanat)
  • légúti tünetek (pl. nehézlégzés-sípolás, fulladás, asztmás roham)
  • bélrendszeri tünetek (pl. haspuffadás, hasgörcs, hasmenés) jelentkezhetnek.

A tapasztalat alapján a korai életszakaszban a leggyakrabban a tehéntej, a tojás, a szója, a gabonafélék, az olajos magvak, apró magvas gyümölcsök, a halak és a tenger gyümölcsei válthatnak ki allergiás reakciót a babánál.

Megelőzhető-e az ételallergia az allergének korai vagy késleltetett bevezetésével?

Korábban azt hitték, hogy az ételallergia kialakulása az allergének későbbi, pl. 1 éves koron túli bevezetésével megelőzhető, de kiderült, hogy ezzel a módszerrel az allergia kialakulásának a valószínűsége nemhogy nem csökken, hanem növekszik. Ennek pedig az az oka, hogy a későbbi bevezetés nem teszi lehetővé, hogy ezekkel az allergénekkel szemben a baba szervezete fel tudjon készülni (tolerancia alakuljon ki). Azonban 4 hónapos kor előtti bevezetés esetén is fokozódik az allergia kialakulásának kockázata.

Az allergia kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető, ha a tápanyagallergéneket (tojás, tej, tejtermék, apró magvas gyümölcsök, hal, mogyoró, olajos magvak) 4-6 hónapos kortól kezded el adni a babának. Ebben az időszakban kisbabád immunrendszere ügyesen megtanulja, hogyan tolerálja az allergén anyagokat a szervezetében.

Ha a családban van allergiás megbetegedés, hogyan történhet az allergének bevezetése?

Ilyenkor is az előzőekben elmondott módon történik az allergének bevezetése a baba étrendjébe, csak fokozottan kell figyelni arra, hogy megjelennek-e allergiára utaló tünetek. Természetesen mindig fontos ilyenkor a gyermekorvossal történő egyeztetés is. 

Ekcémás gyermek esetében mire kell figyelni? Be lehet-e korábban vezetni étrendjébe az allergéneket?

Az ekcéma (száraz, hámló bőrkiütés) hátterében állhat táplálékallergia is, de az esetek jelentős részében allergia nem igazolható. Amennyiben allergia nem igazolható az ekcéma hátterében, akkor az allergének bevezetése megtörténhet 4-6 hónapos kortól kezdve fokozatosan, kis mennyiségben.

Van-e szabály, sorrend az allergén ételek bevezetésében?

Erre nincs konkrét szabály. Gyakorlatilag bármelyik allergén adható már 4 hónapos kortól, a sorrendnek nincs jelentősége, de arra ügyelni kell, hogy egyszerre csak egy új tápanyagot vezess be kisbabád étrendjébe, hiszen egy esetleges allergiás reakció esetén csak így lehet azonosítani az allergént. Mindezt nagyon fontos megbeszélni a gyermekorvossal is, aki egyedi táplálkozási tanácsokat tud adni.

Mit kell tudni a mogyoró bevezetéséről?

A mogyoróallergia okozza általában a legsúlyosabb tüneteket, ezért érdemes ezt az allergént külön is megemlíteni. Bebizonyosodott, hogy akkor ritkább a mogyoróallergia előfordulása, ha azt korábban vezetik be. A mogyoró bevitele 4 és 11 hónapos kor között javasolt, igen szoros megfigyelés mellett. A bevezetés előtt gyermekorvos javaslatát mindenképpen kérd ki!

Ne feledd, minden allergén étel bevezetése előtt kérd ki gyermekorvos véleményét, hogy pontosan mikor, mit adhatsz kisbabádnak és milyen mennyiségben! 

*Egészségügyi Közlöny 2019.11.06. LXIX.évfolyam 18. szám, Egészségügyi szakmai irányelv- Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálása

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben