Hozzátáplálás: A baba nem mini felnőtt, másra van szüksége

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A baba gyomra egyharmada egy felnőttének, ezért többször kevesebbet eszik.

A baba számára megfelelő étrend a hozzátáplálás időszakában nem egyezik meg a felnőtt étrenddel. A felnőttek étrendje kevés zsírt tartalmaz, de rostokban gazdag, ezzel szemben a babának főleg zsírban gazdag táplálékot és kevesebb rostot kell biztosítani. Bár a különböző rostok tápanyagértéke magas, emellett igen laktató is. A túl sok rostbevitel eltelítheti a baba gyomrát és elveheti a helyet az értékes tápanyagok elől, valamint, étvágytalanságot okozhat.

Hozzátáplálás gyakoribb étkezés kisebb adagok

A kisbabád tápanyagigénye folyamatosan változik a növekedés során. A baba gyomra nagyjából egyharmada egy felnőttének, és nem képes nagyobb adag ételt egyszerre befogadni és megemészteni, emiatt gyakrabban kell ennie. Fontos a rendszeres, változatos, a baba speciális tápanyagigényét kielégítő étrend biztosítása.

Miért olyan fontos a változatosság?

A kisebb és főbb étkezésektől kezdve egészen a desszertekig, fontos, hogy a babának minél változatosabb étrendet biztosíts korának megfelelően. A különböző ételek különböző tápanyag összetétellel rendelkeznek, tehát a változatosság egyrészt biztosítja, hogy a babád étrendje kiegyensúlyozott legyen, másrészt elősegíti az egészséges növekedését és fejlődését.

Ízérzékelés kialakulása

Kifejezetten fontos, hogy minél többféle ételt és ízt vezess be a baba étrendjébe az első év során, mert ebben az időszakban alakul ki a kisbaba ízérzékelése és ízpreferenciája. Ha kisbabád egyes ételeket nem kedvel elsőre, ne feledd, hogy egy fajta ételt akár 15 alkalommal is meg kell kóstoltatni vele, mielőtt megszereti. Ha a baba már a hozzátáplálás megkezdését követően hozzászokik az egészséges, változatos étrendhez, várhatóan nagyobb eséllyel fogja később is a sokféle ízt, és az egészséges ételeket előnyben részesíteni.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

A Jó reggelt! gyümölcsduó zabkásával egészséges és tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Ideális a nap első kanalas étkezésének. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. Az alma és a körte különleges párosításával ismerkedhet meg babád 6 hónapos kortól.

bővebben
Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

A Milupa Finom falatok gyümölcsös kaland tejpép értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek. A banán és a barack izgalmas ízei biztosan elnyerik babád tetszését.

bővebben