Hozzátáplálás: A baba nem mini felnőtt, másra van szüksége

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A baba gyomra egyharmada egy felnőttének, ezért többször kevesebbet eszik.

A baba számára megfelelő étrend a hozzátáplálás időszakában nem egyezik meg a felnőtt étrenddel. A felnőttek étrendje kevés zsírt tartalmaz, de rostokban gazdag, ezzel szemben a babának főleg zsírban gazdag táplálékot és kevesebb rostot kell biztosítani. Bár a különböző rostok tápanyagértéke magas, emellett igen laktató is. A túl sok rostbevitel eltelítheti a baba gyomrát és elveheti a helyet az értékes tápanyagok elől, valamint, étvágytalanságot okozhat.

Hozzátáplálás gyakoribb étkezés kisebb adagok

A kisbabád tápanyagigénye folyamatosan változik a növekedés során. A baba gyomra nagyjából egyharmada egy felnőttének, és nem képes nagyobb adag ételt egyszerre befogadni és megemészteni, emiatt gyakrabban kell ennie. Fontos a rendszeres, változatos, a baba speciális tápanyagigényét kielégítő étrend biztosítása.

Miért olyan fontos a változatosság?

A kisebb és főbb étkezésektől kezdve egészen a desszertekig, fontos, hogy a babának minél változatosabb étrendet biztosíts korának megfelelően. A különböző ételek különböző tápanyag összetétellel rendelkeznek, tehát a változatosság egyrészt biztosítja, hogy a babád étrendje kiegyensúlyozott legyen, másrészt elősegíti az egészséges növekedését és fejlődését.

Ízérzékelés kialakulása

Kifejezetten fontos, hogy minél többféle ételt és ízt vezess be a baba étrendjébe az első év során, mert ebben az időszakban alakul ki a kisbaba ízérzékelése és ízpreferenciája. Ha kisbabád egyes ételeket nem kedvel elsőre, ne feledd, hogy egy fajta ételt akár 15 alkalommal is meg kell kóstoltatni vele, mielőtt megszereti. Ha a baba már a hozzátáplálás megkezdését követően hozzászokik az egészséges, változatos étrendhez, várhatóan nagyobb eséllyel fogja később is a sokféle ízt, és az egészséges ételeket előnyben részesíteni.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben