Csirkehús babáknak: Hús, máj, hal bevezetés

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Kezdetben elegendő, ha 20-25 g mennyiségben tartalmaz húst a baba étele.

A hús a hozzátáplálás megkezdésétől kis mennyiségben, fokozatosan bevezethető a baba étrendjébe. A hús fontos vas és fehérjeforrás, emellett tartalmaz omega-6 hosszú szénláncú telítetlen zsírsavakat is (LCP). Figyelj rá hogy kisbabád elegendő telítetlen zsírsavat fogyasszon, étrendjében a húsok megfelelő mennyiségben szerepeljenek, miután bevezetésre kerültek. A csirkehús babáknak kiváló az első hús bevezetésére, hiszen könnyen emészthető.

A kizárólagos anyatejes táplálás mellett a baba 6 hónapos kora körül a vas tartalékai kezdenek kiürülni, ezért is fontos anyatejjel táplált babák esetében is, hogy hat hónapos kortól kapjon vasban dús ételeket.  

Így készítheted el a húst

Amennyiben lehetőséged van rá, mindig friss, megbízható forrásból származó húst válassz. A hús előkészítéséhez külön vágódeszkát, kést és műanyag edényt használj, majd alaposan mosd el az eszközöket. Erre azért van szükség, mert a nyers húsokon olykor megtalálhatók a baktériumok, melyek között megbetegedést okozó szalmonella is előfordulhat. A baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja, de az előkészületeknél légy körültekintő. 

  • A hús zsírosabb részeit, a bőrt távolítsd el főzés előtt. Etetések előtt, a turmixolásnál pedig figyelj arra, hogy csont vagy porc ne maradjon a húsban, mert balesetveszélyes lehet és fulladást okozhat.
  • A húst, halat elkészítheted kisbabádnak párolt, grillezett formában vagy meg is sütheted. Azonban a bő zsiradékban sütés csak egyéves kor felett javasolt és akkor is csak ritkán alkalmazható, hiszen a zsírban, olajban sült ételek a gyermek számára nem túl egészségesek. Magas hőfokon történő sütés közben transz-zsírsav keletkezhet. 
  • Főként az olívaolajnál figyelj arra, hogy mindig frissen, tálalás előtt keverd a baba ételébe kis mennyiségben. A sütőben már könnyen elkészíthető olaj hozzáadása nélkül is a babafasírt vagy zöldségropogós egyaránt. 
  • Részesítsd húsok esetében is előnyben a párolást a sütéssel szemben, mert sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg a húsban, ha párolva készíted el gyermekednek.

Figyelj rá, hogy a húsok teljesen pároltak vagy átsültek legyenek, ne maradjon rózsaszín, nyers rész benne. A babák számára a legmegfelelőbb, ha sütés esetén a húst fóliában sütöd meg, hiszen, ha teljesen átsült, továbbra is könnyen rágható és omlós marad, valamint zsiradékot sem kell használnod hozzá. 

Mikor és hogyan kaphat a baba húst?

Javasolt a hús kóstoltatását akkor elkezdeni, ha már bevezettél néhány életkor szerint adható gyümölcsöt és zöldséget a baba étrendjébe. A hús nem önmagában kerül bevezetésre, hanem dúsításként adhatod turmixolva a baba főzelékéhez. A hús elkészítéséhez kezdetben ne használj sót és egyéb fűszereket, párold vagy főzd meg és már hozzá is turmixolhatod a gyümölcs- vagy zöldségpüréhez. Mivel egy ilyen pici adag húst nehézkes lehet mindennap frissen elkészíteni, nyugodtan megfőzhetsz nagyobb darab húst is, és lefagyaszthatod kisebb adagokban. Azonban amikor van lehetőséged, frissen készítsd el a húst a baba számára. A család részére készített levesből nem javasolt kivenni a húst és a baba ételeihez keverni az első évben, mert nagyon fűszeres és zsíros lehet, ami megterhelheti kisbabád pocakját. Elegendő, ha egyéves kortól, fokozatosan ismerkedik meg a családi húsleves és egyéb ételek ízével. Addig próbálj külön főzni a babának. 

Mennyi húst ehet a baba?

Kezdetben elegendő, ha 20-25 g mennyiségben tartalmaz húst az étel (ez főtt formában értendő mennyiség). Majd fokozatosan emelhető az adag és egyéves kor körül a baba már naponta kb. 50 g húst is megehet, ez több adagba is elosztható egy napon belül. A hozzátáplálás megkezdését követően kisbabád akár mindennap kaphat húst tartalmazó ételt, de hetente 5 alkalommal ajánlott dúsítanod a főzeléket vele. Amikor tojássárgájával, májjal vagy hallal dúsítod a baba ételeit, pluszban már ne kapjon aznap egyéb húst tartalmazó ételt is. 

Csirkehús babáknak és pulykahús

A csirke és pulykahúst megkóstoltathatod kisbabáddal 4-6 hónapos kora között, hiszen ezeket a húsféléket tudja a legkönnyebben megemészteni.

Csirkemáj babáknak

A csirkemáj ízével 6 hónapos kortól ismerkedhet meg csemetéd. Egyéb állati belsőségek fogyasztása nem javasolt 1 éves kor előtt, hiszen nehezen tudja megrágni a gyermek, és az emésztőrendszerének is megterhelő lehet. A májat párolt vagy főtt formában adhatod kisbabádnak. Párolás előtt alaposan mosd meg a májat és távolítsd el az epedarabokat és a véres részeket egyaránt róla. A májat fűszerezni nem szükséges, sót se használj, mert nagyon kemény lesz a máj. A bevezetési időszakban a baba két napon keresztül kapjon májat, az egyik nap tehetsz egy fél csirkemájat a főzelékéhez dúsításként, a második napon pedig a másik felét is megkaphatja. A jól megpárolt májat fokhagymanyomó segítségével könnyen a főzelék tetejére nyomhatod. A bevezetés után maximum heti egy alkalommal kapjon a baba 1 db csirkemájat. Erre a korlátozásra magas A-vitamin- és koleszterintartalma miatt van szükség. 

Sertéshús, marhahús babáknak

6 hónapos kortól, szintén heti 1-2 alkalommal, a csirke- és pulykahús mellett vörös húst (sertés- és marhahúst) is adhatsz a baba főzelékéhez. A vöröshúsok kiválasztásánál részesítsd előnyben a fiatal állat húsát, ami könnyebben megpuhul. Nyugodtan párold ezeket a húsokat is az első évben a babának, azonban használhatsz a párolás során már kornak megfelelően bevezethető fűszereket is a hús előkészítésénél. A bevezetésnél figyelj arra, hogy 20-25 g húst tegyél olyan zöldséghez vagy gyümölcshöz, amit korábban már bevezettél gyermeked étrendjébe. 

Nyúlhús a baba étrendjében

A nyúlhúsnak nagyon magas a vastartalma, ami jól felszívódik a szervezetben, rendkívül egészséges, nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaz, s emellett esszenciális zsírsavakban, vitaminokban, vasban, foszforban és szelénben is gazdag.  A baba 6 hónapos kor felett már megkóstolhatja. A nyúlhús felhasználása nem különbözik a sertés- vagy a csirkehús feldolgozásától. Az elkészítésnél azonban kicsit több időre lehet szükség, hogy alaposan megpuhuljon.

Halat a babának, de mikor?

Kisbabád 6 hónapos kor felett heti egyszer kaphat halat. Amikor halat adsz a babának nem kell külön húst, májat, vagy tojást is adni neki a főzelékhez keverve. Távolíts el minden bőrt, pikkelyt, csontot és kisebb szálkákat a halról, hogy ne legyen balesetveszélyes a gyermek számára. Elkészítés után ellenőrizd még egyszer, hogy a halban nem maradt-e csont, szálka vagy bőrdarab. A halat főként párolva vagy grillezve add a gyermeknek, hiszen így a vitamin- és ásványianyag-tartalma is kevésbé sérül. A halat adhatod főzelékhez dúsításként, de falatonként is megeheti a gyermek körettel. 

Milyen halat válassz?

A tengeri halak adásával óvatosnak kell lenni az esetleges magas higanytartalom miatt. Kezdetben kaphatja a baba a pisztráng, sügér, lazac, hekk, harcsa, fogas, csuka és busa hal húsát. Ezeknek a halaknak a húsa nincs kitéve higanyszennyezettségnek. A magas higanytartalom veszélye miatt kerülendő a kardhal, királymakréla, ördöghal és laposhal. Alacsonyabb higanytartalom miatt hetente egy alkalommal adható kisebb mennyiségben ponty, fehér tonhal, laposhal, ördöghal.

1 éves kortól bevezethető húsok

Egyéves kortól gyermeked fokozatosan megismerheti a kacsa, liba és fácán húsának ízét is. A kacsa és fácán előkészítése ugyanúgy történik, mint a szárnyasok esetében. Mindkét húst párolhatod, sütheted és pácolhatod is friss vagy szárított fűszerek segítségével. A nagyon fűszeres étel adása azonban ebben a korban még továbbra sem javasolt.  A gyerkőc 2 éves kor felett a vad húsok és tenger gyümölcsei ízét is megkóstolhatja. 

Az ipari húskészítményeknél (felvágottak) figyelj az összetevőkre, hiszen nagyon sok felvágott tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot. Minél magasabb hústartalmú készítményt válassz! 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

A Jó reggelt! gyümölcsduó zabkásával egészséges és tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Ideális a nap első kanalas étkezésének. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. Az alma és a körte különleges párosításával ismerkedhet meg babád 6 hónapos kortól.

bővebben
Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

A Milupa Finom falatok gyümölcsös kaland tejpép értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek. A banán és a barack izgalmas ízei biztosan elnyerik babád tetszését.

bővebben