A hús a hozzátáplálás megkezdésétől kis mennyiségben, fokozatosan bevezethető a baba étrendjébe. A hús fontos vas és fehérjeforrás, emellett tartalmaz omega-6 hosszú szénláncú telítetlen zsírsavakat is (LCP). Figyelj rá hogy kisbabád elegendő telítetlen zsírsavat fogyasszon, étrendjében a húsok megfelelő mennyiségben szerepeljenek, miután bevezetésre kerültek. A csirkehús babáknak kiváló az első hús bevezetésére, hiszen könnyen emészthető.
A kizárólagos anyatejes táplálás mellett a baba 6 hónapos kora körül a vas tartalékai kezdenek kiürülni, ezért is fontos anyatejjel táplált babák esetében is, hogy hat hónapos kortól kapjon vasban dús ételeket.
Így készítheted el a húst
Amennyiben lehetőséged van rá, mindig friss, megbízható forrásból származó húst válassz. A hús előkészítéséhez külön vágódeszkát, kést és műanyag edényt használj, majd alaposan mosd el az eszközöket. Erre azért van szükség, mert a nyers húsokon olykor megtalálhatók a baktériumok, melyek között megbetegedést okozó szalmonella is előfordulhat. A baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja, de az előkészületeknél légy körültekintő.
- A hús zsírosabb részeit, a bőrt távolítsd el főzés előtt. Etetések előtt, a turmixolásnál pedig figyelj arra, hogy csont vagy porc ne maradjon a húsban, mert balesetveszélyes lehet és fulladást okozhat.
- A húst, halat elkészítheted kisbabádnak párolt, grillezett formában vagy meg is sütheted. Azonban a bő zsiradékban sütés csak egyéves kor felett javasolt és akkor is csak ritkán alkalmazható, hiszen a zsírban, olajban sült ételek a gyermek számára nem túl egészségesek. Magas hőfokon történő sütés közben transz-zsírsav keletkezhet.
- Főként az olívaolajnál figyelj arra, hogy mindig frissen, tálalás előtt keverd a baba ételébe kis mennyiségben. A sütőben már könnyen elkészíthető olaj hozzáadása nélkül is a babafasírt vagy zöldségropogós egyaránt.
- Részesítsd húsok esetében is előnyben a párolást a sütéssel szemben, mert sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg a húsban, ha párolva készíted el gyermekednek.
Figyelj rá, hogy a húsok teljesen pároltak vagy átsültek legyenek, ne maradjon rózsaszín, nyers rész benne. A babák számára a legmegfelelőbb, ha sütés esetén a húst fóliában sütöd meg, hiszen, ha teljesen átsült, továbbra is könnyen rágható és omlós marad, valamint zsiradékot sem kell használnod hozzá.
Mikor és hogyan kaphat a baba húst?
Javasolt a hús kóstoltatását akkor elkezdeni, ha már bevezettél néhány életkor szerint adható gyümölcsöt és zöldséget a baba étrendjébe. A hús nem önmagában kerül bevezetésre, hanem dúsításként adhatod turmixolva a baba főzelékéhez. A hús elkészítéséhez kezdetben ne használj sót és egyéb fűszereket, párold vagy főzd meg és már hozzá is turmixolhatod a gyümölcs- vagy zöldségpüréhez. Mivel egy ilyen pici adag húst nehézkes lehet mindennap frissen elkészíteni, nyugodtan megfőzhetsz nagyobb darab húst is, és lefagyaszthatod kisebb adagokban. Azonban amikor van lehetőséged, frissen készítsd el a húst a baba számára. A család részére készített levesből nem javasolt kivenni a húst és a baba ételeihez keverni az első évben, mert nagyon fűszeres és zsíros lehet, ami megterhelheti kisbabád pocakját. Elegendő, ha egyéves kortól, fokozatosan ismerkedik meg a családi húsleves és egyéb ételek ízével. Addig próbálj külön főzni a babának.
Mennyi húst ehet a baba?
Kezdetben elegendő, ha 20-25 g mennyiségben tartalmaz húst az étel (ez főtt formában értendő mennyiség). Majd fokozatosan emelhető az adag és egyéves kor körül a baba már naponta kb. 50 g húst is megehet, ez több adagba is elosztható egy napon belül. A hozzátáplálás megkezdését követően kisbabád akár mindennap kaphat húst tartalmazó ételt, de hetente 5 alkalommal ajánlott dúsítanod a főzeléket vele. Amikor tojássárgájával, májjal vagy hallal dúsítod a baba ételeit, pluszban már ne kapjon aznap egyéb húst tartalmazó ételt is.
Csirkehús babáknak és pulykahús
A csirke és pulykahúst megkóstoltathatod kisbabáddal 4-6 hónapos kora között, hiszen ezeket a húsféléket tudja a legkönnyebben megemészteni.
Csirkemáj babáknak
A csirkemáj ízével 6 hónapos kortól ismerkedhet meg csemetéd. Egyéb állati belsőségek fogyasztása nem javasolt 1 éves kor előtt, hiszen nehezen tudja megrágni a gyermek, és az emésztőrendszerének is megterhelő lehet. A májat párolt vagy főtt formában adhatod kisbabádnak. Párolás előtt alaposan mosd meg a májat és távolítsd el az epedarabokat és a véres részeket egyaránt róla. A májat fűszerezni nem szükséges, sót se használj, mert nagyon kemény lesz a máj. A bevezetési időszakban a baba két napon keresztül kapjon májat, az egyik nap tehetsz egy fél csirkemájat a főzelékéhez dúsításként, a második napon pedig a másik felét is megkaphatja. A jól megpárolt májat fokhagymanyomó segítségével könnyen a főzelék tetejére nyomhatod. A bevezetés után maximum heti egy alkalommal kapjon a baba 1 db csirkemájat. Erre a korlátozásra magas A-vitamin- és koleszterintartalma miatt van szükség.
Sertéshús, marhahús babáknak
6 hónapos kortól, szintén heti 1-2 alkalommal, a csirke- és pulykahús mellett vörös húst (sertés- és marhahúst) is adhatsz a baba főzelékéhez. A vöröshúsok kiválasztásánál részesítsd előnyben a fiatal állat húsát, ami könnyebben megpuhul. Nyugodtan párold ezeket a húsokat is az első évben a babának, azonban használhatsz a párolás során már kornak megfelelően bevezethető fűszereket is a hús előkészítésénél. A bevezetésnél figyelj arra, hogy 20-25 g húst tegyél olyan zöldséghez vagy gyümölcshöz, amit korábban már bevezettél gyermeked étrendjébe.
Nyúlhús a baba étrendjében
A nyúlhúsnak nagyon magas a vastartalma, ami jól felszívódik a szervezetben, rendkívül egészséges, nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaz, s emellett esszenciális zsírsavakban, vitaminokban, vasban, foszforban és szelénben is gazdag. A baba 6 hónapos kor felett már megkóstolhatja. A nyúlhús felhasználása nem különbözik a sertés- vagy a csirkehús feldolgozásától. Az elkészítésnél azonban kicsit több időre lehet szükség, hogy alaposan megpuhuljon.
Halat a babának, de mikor?
Kisbabád 6 hónapos kor felett heti egyszer kaphat halat. Amikor halat adsz a babának nem kell külön húst, májat, vagy tojást is adni neki a főzelékhez keverve. Távolíts el minden bőrt, pikkelyt, csontot és kisebb szálkákat a halról, hogy ne legyen balesetveszélyes a gyermek számára. Elkészítés után ellenőrizd még egyszer, hogy a halban nem maradt-e csont, szálka vagy bőrdarab. A halat főként párolva vagy grillezve add a gyermeknek, hiszen így a vitamin- és ásványianyag-tartalma is kevésbé sérül. A halat adhatod főzelékhez dúsításként, de falatonként is megeheti a gyermek körettel.
Milyen halat válassz?
A tengeri halak adásával óvatosnak kell lenni az esetleges magas higanytartalom miatt. Kezdetben kaphatja a baba a pisztráng, sügér, lazac, hekk, harcsa, fogas, csuka és busa hal húsát. Ezeknek a halaknak a húsa nincs kitéve higanyszennyezettségnek. A magas higanytartalom veszélye miatt kerülendő a kardhal, királymakréla, ördöghal és laposhal. Alacsonyabb higanytartalom miatt hetente egy alkalommal adható kisebb mennyiségben ponty, fehér tonhal, laposhal, ördöghal.
1 éves kortól bevezethető húsok
Egyéves kortól gyermeked fokozatosan megismerheti a kacsa, liba és fácán húsának ízét is. A kacsa és fácán előkészítése ugyanúgy történik, mint a szárnyasok esetében. Mindkét húst párolhatod, sütheted és pácolhatod is friss vagy szárított fűszerek segítségével. A nagyon fűszeres étel adása azonban ebben a korban még továbbra sem javasolt. A gyerkőc 2 éves kor felett a vad húsok és tenger gyümölcsei ízét is megkóstolhatja.
Az ipari húskészítményeknél (felvágottak) figyelj az összetevőkre, hiszen nagyon sok felvágott tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot. Minél magasabb hústartalmú készítményt válassz!