Fűszerek babáknak: Mikor mit kóstolhat a baba?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
8 hónapos kortól fokozatosan bevezetheted kisbabád étrendjébe a zöld fűszerek friss és szárított változatát is.

A fűszerek egy-egy ételnek egyéni ízvilágot adhatnak. Amikor a baba megismerkedik a zöldségek és gyümölcsök natúr ízével, fokozatosan megízlelheti egyes fűszerekkel is elkészítve. Persze itt is javasolt követned az életkori adhatóságot.

Tippek a fűszer bevezetéséhez

Nyolc hónapos kortól fokozatosan bevezetheted kisbabád étrendjébe a zöld fűszerek friss és szárított változatát is. A fűszerezés által a nyersanyagok természetes íze jobban kiemelhető, de olykor el is nyomhatja, ha nem jó fűszert használsz.

  • A fűszerezés enyhe, mértéktartó legyen és a baba ne csak a fűszer ízét érezze!
  • Részesítsd előnyben a friss fűszereket.
  • Téli időszakban előre le is fagyaszthatsz apróra vágott friss zöld fűszereket, vagy felhasználhatod a szárított fűszernövényeket is, amit könnyedén elővehetsz.
  • Készíthetsz házilag ételízesítőt, mely nem tartalmaz hozzáadott sót és adalékanyagot.
  • Egyszerre csak egy fűszert vezess be a baba étrendjébe!
  • A friss fűszereket szagoltasd meg kisbabáddal, és hagyd, hogy alaposan megtapogassa a kezével is! 

Több zöldfűszer használatával rövid idő alatt meg lehet szerettetni a kevesebb sóval készült ételeket is.

Fűszerek babáknak életkor szerint

Az alábbi összefoglaló segít, hogy mikor milyen fűszert vezethetsz be kisbabád étrendjébe, és ötleteket is találsz, milyen ételekhez illik egy-egy fűszer. 

8 hónapos kortól bevezethető fűszerek babáknak: 

  • Petrezselyem: Nagyon sok ételhez felhasználhatod könnyed íze miatt. Részesítsd előnyben a friss petrezselyemlevelet, a téli időszakra pedig a fagyasztóba is tehetsz pár csokorral. A petrezselyem jól illik a borsó-, burgonyafőzelék elkészítéséhez, de levesek ízesítéséhez is nélkülözhetetlen.
  • Zellerlevél: A zeller sok szerves anyagot tartalmaz: nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és néhány nyomelem is megtalálható benne. Felhasználhatod főzelékek, levesek, hús- és tojáskrém készítéséhez is. 
  • Kapor: A kömény rokonságába tartozik a kapor, magját és levelét is lehet alkalmazni fűszerként. Gyógynövényes, picit csípős ízvilága miatt a kaprot főként burgonyával és tökkel készült ételek esetében érdemes alkalmaznod, egyéves kor után a halat is fűszerezheted kaporral.
  • Kömény: A-vitamint, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. De található benne vas, kalcium, magnézium és foszfor, cink, kálium, de még nátrium is. A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, és kisbabád is elég korán megismerkedhet vele. Jól alkalmazhatod hüvelyesekből készült főzelékek, húsok, elsősorban liba-, kacsa-, illetve sertés- vagy marhahús fűszerezéséhez. 
  • Metélőhagyma: Intenzív íze miatt óvatosan fűszerezd vele kisbabád ételeit. Tojás, túró, sajtos étel fűszerezéséhez egyaránt alkalmazhatod.
  • Póréhagyma: Felhasználása széleskörű. Zöldséges ételekbe, burgonya, paradicsom, káposztafélék, spenót, sóska ízesítésére is használhatod. Párolva, akár rántottába, krumplipürébe is teheted, és párosíthatod almához, gesztenyéhez.
  • Vöröshagyma (sütve, főzve): Intenzív íze miatt kisebb mennyiségben csempészd bele gyermeked ételeibe. Kezdetben párold vagy főzd meg és turmixold az ételekhez, később 1 éves kor után kisebb mennyiségű olívaolajon meg is piríthatod. Majdnem minden ételhez illik, ami nem gyümölcstartalmú. 
  • Bazsalikom: Erős illata és édesgyökérszerű zamata miatt a bazsalikom nagy kedvence lehet gyermekednek, főleg tészta és paradicsomos ételekhez illik. 

10 hónapos kortól bevezethető fűszerek babáknak: 

  • Majoranna: Virágos és picit fás íze miatt zöldségből készült ételekhez, szószokhoz, sült ételekhez és pácok készítéséhez alkalmazhatod.
  • Oregánó: Kissé citromos íze tésztákon, húsokon jól érvényesül, de akár egy paradicsomos ételt is elkészíthetsz vele. 

12 hónapos kortól bevezethető fűszerek babáknak: 

  • Babérlevél: főzelékek és mártások ízesítéséhez a legjobb alkalmazni, de elég keveset használni belőle, ugyanis nagyon intenzív aromája van. Burgonyafőzelék, lencse, babfőzelék készítésénél alkalmazhatod bátran!
  • Fahéj: Édes és sós ételekben is egyaránt jól érvényesül jellegzetes íze. Gyümölcspürék, szószok, sütemények készítésénél nyugodtan fűszerezheted gyermeked ételeit. Egyéves kor alatt nem javasolt ízesíteni vele, hiszen allergizálhat.
  • Szegfűszeg: Édeskés ízvilága miatt jól illik gyümölcsszószokhoz, pürékhez, süteményekhez egyaránt. 
  • Szerecsendió: Egyszerre édes és csípős ízvilága miatt sütemények és sós ételek ízesítésére is alkalmas, de levesekben is jól érvényesül az íze. 
  • Vanília: Részesítsd előnyben a vaníliarúd frissen kikapart belsejét gyermeked ételeinek készítésénél. Ízesítheted vele a gyümölcsös ételeket, de desszerthez, süteményhez is használhatod.

15 hónapos kortól: 

  • Vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, zöldhagyma: Ettől kezdve a gyermek már nyersen is megismerkedhet a hagymák ízével. 

3 éves kortól: 

  • Fűszerpaprika: A pirospaprika minden pörkölt és paprikás étel alapja. Azonban főzelékeket, leveseket is ízesíthetsz vele. 
  • Bors: A zöld, fehér és a fekete színű bors színeltérése abban rejlik, hogy az érési periódus más-más szakaszaiban szedik le – és másképp is kezelik. A fehérbors világos színű ételek, mint mártások, levesek, krumplis ételek fűszerezéséhez alkalmazható. A zöldbors nagyon jól megy salátákhoz, párolt zöldségekhez és különböző mártásokhoz. A fekete borsnak van a legintenzívebb íze, ha sok kerül az ételbe, csípőssé válhat. Ezzel a fűszerrel vigyázz, kis mértékben használhatod levesek, főzelékek készítéséhez, valamint húsokat is ízesíthetsz vele.
  • Fűszerkeverékek: A fűszer keverékek esetében részesítsd előnyben az adalékanyag-mentes, bio-fűszerkeveréket gyermeked ételeinek készítésénél. 
  • Majonéz, ketchup, mustár ízével szintén megismerkedhet a gyermek ebben a korban. 

Míg néhány étel esetében ajánlott kiemelten figyelni elkészítés közben, vannak ételek, amiket érdemes teljesen kihagyni a baba étrendjéből. Ne adj külön sót az ételekhez, és ellenőrizd az előre elkészített ételek sótartalmát is. Használj egyéb fűszereket az ételek ízesítéséhez életkornak megfelelően. Próbáld elkerülni a mesterséges ízesítőket, színezékeket, édesítő- és tartósítószereket tartalmazó termékeket.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Natúr 7 Gabonás kása 6 hó+

Milupa Natúr 7 Gabonás kása 6 hó+

A Milupa 7 gabonás kása ideális kisbabád főzelékeinek, zöldség- és gyümölcspüréinek sűrítéséhez, de önmagában vagy gyümölcsökkel párosítva is ízletes ételt készíthetsz belőle.

bővebben