Gabonapép: Gabonák szerepe a baba étrendjében

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A gabonapépek értékes összetevőkkel rendelkeznek, rostban, fehérjében és vitaminokban gazdagok.

A baba étrendjének részeként a gabonák fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozás kialakításában. Értékes összetevőkkel rendelkeznek, rostban, fehérjében és vitaminokban gazdagok, a baba étrendjébe változatosan beépítve értékes tápanyagforrásként szolgálnak. Rosttartalmuk a megfelelő bélműködést is elősegítheti.

Gluténtartalmú és gluténmentes gabonák

  • Glutént tartalmaz több gabonaféle is, mint a búza, rozs, árpa, zab.
    A gluténtartalmú ételek bevezetése a baba étrendjébe 4-12 hónapos kor között bármikor megtörténhet. Törekedni kell a fokozatos bevezetésre és az első évben nem javasolt egyszerre nagyobb mennyiséget adni belőle. Ezért is ajánlott változatosan beépíteni a baba étrendjébe a glutén tartalmú és glutén mentes gabonákat. A glutén bevezetésének módjáról itt olvashatsz többet.
  • Gluténmentes gabona a köles, hajdina, kukorica, rizs, quinoa.
    Köles és hajdina esetében részesítsd előnyben a babáknak készült termékeket, mert ezek szigorú ellenőrzésen mennek keresztül. Erre azért van szükség, mert a köles és hajdina könnyedé szennyeződhet csattanó maszlag növénnyel, ami ártalmas lehet a babának. A babáknak készült gabonapép termékeket nyugodtan adhatod gyermekednek a hozzátáplálás részeként.

Gabonapép a baba tányérjában

A gabonapépek energiatartalma hozzájárulhat kisbabád megnövekedett energiaigényének fedezéséhez. Többféle gabonát is tartalmazhatnak, alaposan nézd meg az összetételüket. A rosttartalmú ételek, mint a gabonapépek, tápanyag összetételükkel és anyagcserére gyakorolt hatásukkal illeszkednek a baba igényeihez a hozzátáplálás során. Kezdetben csak kis mennyiségben add gyermekednek és figyeld a reakcióit.
A legtöbb gabonapép jól alkalmazható alappépként, ahogyan a Milupa Natúr 7 gabonás kása is. A 7 gabonás kását kisbabád ízlése és életkora szerint változatosan elkészítheted. Adhatsz hozzá friss, reszelt gyümölcsöt, gyümölcspépet, később egy éves kor után gyümölcskockákat, őrölt magvakat, de sűrítheted gabonapéppel gyermeked főzelékét vagy zöldségpüréjét is. Amennyiben főzelékhez kevered, figyelj arra, hogy legalább 40 fokra hűtsd vissza az étel hőmérsékletét és utána keverd hozzá a gabonapépet. Ez azért fontos, mert magasabb hőfokon a gabonakásában található vitaminok sérülhetnek
A Milupa Natúr 7 gabonás kása anyatejjel és tápszerrel is elkészíthető. Főként fogzási időszakban a baba elutasíthatja a szoptatást vagy annak hiányában tápszeres táplálást a fogíny érzékenysége miatt. Ilyenkor jól jöhet egy anyatejjel vagy tápszerrel elkészíthető gabonakása a babának a nap bármelyik időszakában.
A gabonapépből ízletes babakekszet vagy zöldséges húsos muffint is készíthetsz kisbabádnak.

Mi a különbség a tejpép és gabonapép között?

A tej- és gabonapépeket a babák tápanyagigényét figyelembe véve fejlesztették ki. Sok értékes tápanyagot tartalmaznak, így hozzájárulhatnak a baba vitamin- és ásványianyag-szükségletének fedezéséhez. Mind a tejpép, mind a gabonapép valamilyen gabonaalappal rendelkezik. A tejpép a gabonatartalom mellett azonban módosított (feldolgozott) tejet is tartalmaz. A tejalapú pépet tejfehérje-allergiás vagy tejcukor érzékeny baba nem kaphatja. Ha glutén allergia nem áll fenn a babánál, a tejmentes gabonakásából a tejallergiás gyermek is ehet.
Mindig ellenőrizd az életkori ajánlást a gabona- illetve tejpép dobozán és csak is annak megfelelően vezesd be gyermeked étrendjébe. Fontos, hogy a dobozon található elkészítési utasítást mindig pontosan kövesd!.

Amennyiben van elegendő anyatej a baba számára, a hozzátáplálást elég 6 hónapos korban elkezdeni. Javasolt gyermekorvosod, védőnőd javaslatát is kérni, mielőtt belekezdtek! Segítségedre lehet letölthető Hozzátáplálási táblázatunk, melyben nyomon követheted kisbabád mikor milyen új ízzel ismerkedhet meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Finom falatok Vanília ízű tejbegríz  4 hó+

Milupa Finom falatok Vanília ízű tejbegríz 4 hó+

A Milupa Finom falatok Vanília ízű tejbegríz értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára uzsonnára vagy akár desszertnek. Kornak megfelelő gyümölcsökkel tálalva kisbabád garantáltan szeretni fogja.

bővebben
Milupa Finom falatok Banános tejpép 4 hó+

Milupa Finom falatok Banános tejpép 4 hó+

A Milupa Finom falatok banános tejpép kiváló választás lehet, ha elérkezett az első kanalas étkezés ideje. Értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ismertesd meg kisbabád a banán ínycsiklandó ízével, amit kínálhatsz tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek is.

bővebben