Glutén bevezetése babáknál, hasznos tanácsok

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A hozzátáplálás megkezdését követően naponta 200 mg glutén tartalmú ételt kaphat a baba.

Mielőtt bevezetheted kisbabád étrendjébe a gluténtartalmú ételeket, megosztunk veled néhány érdekes információt arról, hogy mi is az a glutén valójában. 

Mi is a glutén?

A glutén egy összetett fehérje (gliadin), amely jellemzően gabonafélékben fordul elő, de nem minden gabonában, pl. gluténmentes a kukorica és a rizs. A glutén bevezetése során, ha a baba szervezete találkozik ezzel a speciális fehérjével allergiás tüneteket is produkálhat. A glutén bevezetése babáknál nagy körültekintést igényel! 

Mikor javasolt a glutén bevezetése babáknál?

A glutén bevezetését elkezdheted kisbabádnak betöltött 5 hónapos korától*, azonban 12 hónapos korig csak kisebb mennyiségben javasolt adni a babának. A glutén bevezetésének pontos idejét legjobb, ha gyermekorvossal beszéled meg. Előfordulhat, hogy az orvos későbbi bevezetést javasol. A glutén bevezetése bármilyen gluténtartalmú étellel történhet. A hozzátáplálás megkezdését követően naponta kaphat kisbabád 200 mg glutén tartalmú ételt. A glutén első bevezetését követő hónapokban azonban célszerű alacsonyan tartani a bevitt glutén mennyiségét és nem meghaladni a 200 mg-ot. Kérdés esetén keresd bátran a hozzátáplálási szakértőnket.

Alapszabályok a bevezetés során

 • A glutén bevezetésénél a hangsúly a fokozatosságon van. Az első 2 évben főként javasolt figyelni arra, hogy a baba ne kapjon nagy mennyiségű gluténtartalmú ételt, mert növelheti a cöliákia (lisztérzékenység) kialakulásának valószínűségét. 
 • A baba csak ellenőrzött forrásból származó, megbízható összetételű, lehetőleg kifejezetten babáknak készített glutén tartalmú élelmiszert kapjon.
 • A gluténtartalmú élelmiszer nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely adott életkorban a baba számára még nem adható.
 • Glutén bevezetésének megkezdésekor a babának nem javasolt az első 7 napban új zöldséget és gyümölcsöt bevezetni az étrendjébe, csak a már korábban megismert új ízeket kapja.

Glutén bevezetése mivel?

Glutént tartalmaz több gabonaféle is, mint pl. a búza, rozs, árpa, zab (gluténmentes gabonák pl. a rizs, kukorica, köles). A zabot néha emlegetik gluténmentesként is, de a jelenlegi termesztési és feldolgozási folyamatokban igen gyakran szennyeződik gluténnal, így “gluténtartalmúnak” tekintendő.

Az alábbi élelmiszerek alternatívák lehetnek a glutén bevezetésére:

 • Megbízható és ellenőrzött forrásból származó liszt. 200 mg glutént tartalmaz 3 g liszt. A 3 g mennyiségű lisztet, amennyiben a baba még csak anyatejet vagy tápszert kap, elkeverheted egy kisebb mennyiségben, majd kanál segítségével könnyedén odaadhatod a babának. Ha a glutén bevezetésének idején már elkezdődött a hozzátáplálás, akkor a kis mennyiségű lisztet keverheted a baba gyümölcs- vagy zöldségpüréjébe is dúsításként.  
 • Megbízható és ellenőrzött forrásból származó gríz. A 200 mg glutént tartalmazó grízmennyiséget főzd meg vízben, majd ezt követően keverd kisebb mennyiségű anyatejhez, annak hiányában tápszerhez, és kiskanál segítségével add oda gyermekednek. Ha már elkezdtétek a hozzátáplálást, a megfőzött grízt keverheted gyermeked gyümölcs- vagy zöldségpüréjébe is. A gríz pontos gluténtartalmáról az adott termék gyártójánál kérhetsz pontos információt, vagy olvasd el a csomagoláson található összetételt.
 • Gluténtartalmú babakeksz: az egyes kekszek gluténtartalmáról a gyártók tudnak felvilágosítást adni. A babakekszek egyéb összetevőket is tartalmaznak, amit fokozottan javasolt figyelembe venni! A keksz reszelt formában anyatejhez, annak hiányában tápszerhez keverve is adható a babának kiskanál segítségével. Amennyiben a glutén bevezetésének kezdetekor már kapott a baba életkornak megfelelően javasolt zöldséget, gyümölcsöt, akkor keverheted az ételekhez is a reszelt kekszmennyiséget.

Honnan tudhatod, hogy kisbabád gluténérzékeny?

Amennyiben a baba gluténérzékeny az alábbi tüneteket tapasztalhatod:

 • súlyállás (azaz a baba súlya nem növekszik), 
 • hasmenés, 
 • hasfájás, 
 • haspuffadás, 
 • fokozott gázképződés, 
 • zsírfényű széklet,
 • kialakulhat vérszegénység, étvágytalanság is. 

Ezek a tünetek jelentkezhetnek bármely életkorban akár 1-2 hónappal a bevezetés után, de a bevezetést követő egy évvel is. Leggyakrabban azonban 3-6 éves kor között jelentkeznek a tünetek. Amennyiben a fenti tüneteket észleled kisbabádnál, jelezd a gyermekorvosnak, vagy kérd ki gyermek-gasztroenterológus, allergológus orvos véleményét. Nagyon fontos az időben történő felismerés, mert a későn felismert gluténérzékenység bélrendszeri panaszokat, szervi megbetegedéseket is okozhat. Amennyiben hosszú ideig nem kap megfelelő kezelést, diétát a baba, súlyos hiányállapotok is kialakulhatnak nála.

*Az új haza Egészségügyi szakmai irányelv- Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálási ajánlása alapján

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben