Gyümölcslé babáknak: Kaphat vagy sem?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A frissen facsart gyümölcslé adása nem tiltott, de tartsd be az ajánlott mennyiséget.

Amikor megkezdődik a hozzátáplálás nyugodtan kaphat a baba étkezés után babavizet vagy forralt visszahűtött vizet. A gyümölcs és zöldség pürének valamint tejpépnek viszonylag magas a folyadéktartalma, de mindenképp kínáld egy kis vízzel kanalas étkezések után gyermeked. A gyümölcslé adása a babáknak nem tiltott, de javasolt betartani a napi ajánlott mennyiséget.

Babavíz, babatea, hígított gyümölcslé

Néhány javaslat mi is kerülhet a baba poharába a hozzátáplálás során. Mert, hogy korábban nagyon nincs szüksége pluszban folyadékra az anyatejen , annak hiányában tápszeren kívül, ha elegendő mennyiséget eszik belőle.

 • forralt visszahűtött víz: A jó minőségű, bevizsgált csapvíz forralás után adható.  A nem bevizsgált kútvizek, forrásvizek bizonytalan összetételűek, szennyezettek lehetnek, ezért ezeket tilos adni gyermekeknek! 
 • babavíz: Kisbabád felnőttkori egészsége érdekében az a legjobb, ha a tiszta víz ízét szokja meg. Bár a legtöbb baba elutasítja kezdetben a vizet, éppen a semleges íze miatt, de ha kitartóan kínálod pár nap alatt vagy 2-3 hét alatt meg fogja kedvelni.   A víz csillapítja a baba szomját, íztelen és nincs kalóriatartalma sem.  
 • alacsony ásványianyag tartalmú szénsavmentes ásványvíz: A magas ásványianyag-tartalmú ásványvizek megterhelhetik kisbabád veséjét, ezért adásuk nem javasolt. Az ásványianyag tartalom ne haladja meg literenként az 500-600 mg-ot, a nátrium tartalom a 20 grammot és nitrát tartalom az 50 grammot! Nitrit pedig egyáltalán ne legyen benne! Részesítsd előnyben inkább a babáknak készült vizeket vagy a forralt visszahűtött csapvizet.   
 • baba tea : részesítsd előnyben a kifejezetten babáknak készült termékeket, kerüld a tea pluszban történő ízesítését.
 • házilag préselt gyümölcs leve: vízzel felhígítva napi 1 dl mennyiségben. A gyümölcslevek édes íze és a gyümölcsből származó cukortartalom is az édesebb ízekre szoktathatja a babát, célszerű ezért minél inkább hígítani azokat.  

Mit ne kínálj kisbabádnak?

 • gyümölcslevet: A gyümölcslevek többsége nem frissen facsart gyümölcsből készül, sokban nagy mennyiségű hozzáadott cukor található. A szénsavas üdítők magas cukortartalma mellett az adalékanyagok és a szénsav is káros kisbabád egészsége szempontjából. 
 • cukros teát: Nem csak az édes ízekhez szokhat gyermeked és elutasíthatja a vizet, hanem a fogszuvasodás kockázata is nagyobb lehet.  
 • koffeintartalmú teát: a koffeint tartalmazó folyadékok (tejeskávé, kávé, kóla, fekete- és zöldtea, energiaital) szintén kerülendők, a koffein serkentő hatása nyugtalanná teheti a gyermeket, illetve éjszaka álmatlanságot okozhat. 
 • cukros vizet 
 • citromos vizet 
 • kamilla teát: allergizálhat .

A legjobb, ha nem szoktatod rá gyermeked az étkezés közbeni ivásra, mert nagyon eltelítheti a gyomrát és nem ehet elegendő mennyiséget a tartalmas ételekből. Étkezés előtt közvetlenül se itasd a babát, mert elveheti az étvágyát, a kínálást inkább az étkezés végére időzítsd.  A kiszáradás jeleiről itt olvashatsz többet.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben