Hozzátáplálás a gyakorlatban – Tanítsd kanállal enni a babát

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A hígabb állagú és hűvösebb hőmérsékletű ételek adása a fogzási időszakban sokat segíthet.

Amikor a babán észreveszed annak jelét, hogy készen áll a hozzátáplálásra, elkezdheti megtanulni, hogyan fogyasszon szilárd ételeket. Az evés készségét meg kell tanulnia, valamint a száj megfelelő mozgatását, és a kanál használatát is el kell sajátítania. A hozzátáplálás a gyakorlatban, pontosabban az ételek megrágása elősegítik a szájizmok fejlődését. A későbbiekben pedig a baba képes lesz egyre nagyobb adag ételeket fogyasztani, másrészt a beszédhez szükséges szájizmai is folyamatosan fejlődnek.

Ismertesd meg a különböző állagú ételeket

Az evés készségének elsajátítása nagy kihívásnak tűnhet, ezért fontos, hogy megfelelő tempóban vezesd be a különböző állagú ételeket a baba étrendjébe. Elsőként meg kell szoknia az étel jelenlétét a szájában, és meg kell tanulnia, hogyan kell előre hátra mozgatni a falatot. Kezdetben pépes, kissé hígabb állagú ételt, vagy tejpépet adj a kicsinek. A tejpép első kanalas étkezésnek kiváló választás, hiszen tele van értékes tápanyaggal és vitaminokkal, könnyen emészthető a baba számára.

A babák nem egyformák. Van, aki a hígabb, van, aki a sűrűbb vagy falatos ételeket kedveli. Sőt, van olyan baba is, aki a melegebb vagy hűvösebb állagú ételt részesíti előnyben. A hígabb állagú és hűvösebb hőmérsékletű ételek adása a fogzási időszakban is javasolt, amikor a baba fogínye érzékenyebb.

Fokozatosan vezesd be az egyre szilárdabb és darabosabb állagú ételeket

Amikor gyermeked már szívesen fogyasztja a zöldség- és gyümölcspüréket, következő lépésként elkezdheted bevezetni a szilárdabb, majd a darabos állagú ételeket az étrendjébe. Ez a folyamat segít a babának elsajátítani a rágás technikáját mivel az állkapcsát kell használni ahhoz, hogy le tudja nyelni a szilárdabb falatot. A rágásra szoktatás 8-10 hónapos kortól javasolt. Kezdetben elegendő, ha villával összenyomod a zöldséget, gyümölcsöt, vagy jól megpárolt apróra vágott étel falatokat teszel a baba elé és hagyod, hogy kedvére megtapogassa majd megkóstolja. Lehet az első 3-4 napon csak szétnyomja a kezével a falatokat, majd egyre nyitottabbá válik és szívesen meg is fogja kóstolni azt. A baba fogainak száma nem befolyásolja a falatos ételek adását, hiszen az apró puha falatokat a baba az ínyével is könnyedén szét tudja nyomni. Ha 10 hónapos kor felett kezd el ismerkedni a baba a darabos vagy falatos ételekkel, magasabb lehet a kockázata annak, hogy táplálási nehézségek alakuljanak ki a későbbiekben.

Hasznos tanácsok hozzátáplálás szakértőnktől

  • A darabosabb ételeket csak akkor kezdd el adni a babának a hozzátáplálás során, amikor stabilan, önállóan tud ülni és kialakult a finommotoros készsége, mely lehetővé teszi, hogy ujjai segítségével összecsippentve az ételt a szájához tudja emelni.
  • A darabos vagy falatos ételek legyenek borsó nagyságúak vagy vékony puha szeletek.
  • Első kiváló falatos étel: puha körte, banán, sárgadinnye, sárgabarack, avokádó, édesburgonya, sütőtök.
  • Soha ne hagyd magára kisbabád, ha eszik!
  • 10-12 hónapos kortól adj a baba kezébe evőeszközt, hogy kedvére próbálkozzon az önálló evéssel.
  • Kínáld folyadékkal kisbabád a kanalas étkezések után.

Amennyiben kérdésed van kisbabád fejlődésével, táplálásával kapcsolatban, keresd Hozzátáplálási szakértőnket, aki szívesen segít neked.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben