Hozzátáplálás eszközök és higiénia, konyhai szabályok

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Milyen eszközöket javasolt beszerezned a hozzátáplálás megkezdése előtt?

Az új ízekkel való ismerkedés kezdete során egyre több hozzátáplálási eszközt fogsz használni, amik közvetlenül érintkeznek a baba ételeivel. Mielőtt használni kezded a kisbaba etetésére alkalmas eszközt, nagyon fontos, hogy ismerd azokat a módszereket, amellyel megfelelően tisztítani, fertőtleníteni tudod azokat.

Milyen eszközöket javasolt beszerezned a hozzátáplálás megkezdése előtt?

  • egy kisebb méretű lábas, párolóedény, amiben csak a kisbabád ételeit készíted
  • 3 db vágódeszka
  • szita, passzírozó
  • almareszelő
  • fokhagymanyomó
  • citromfacsaró
  • reszelő
  • hámozó
  • pároló edény vagy betét, ami a legtöbb edénybe belehelyezhető
  • műanyag tálka (amiben kínálod a pépet)
  • műanyag kiskanál (babakanál)
  • csőrös pohár, itatópohár, pohár
  • előke a babának
  • konyharuha
  • műanyag tárolóedény, jégkockatartó, amiben le tudod fagyasztani az ételeket
  • turmixgép, botmixer, aprítógép – az ételek pürésítéséhez
  • konyhai mérleg, mérőedény – az adagok kiméréséhez
  • fakanál

A vágódeszka esetében egyet használj a nyers húsokhoz, halakhoz, egyet a zöldségekhez, gyümölcsökhöz és egy másikat a főtt ételekhez, ha darabolni vagy aprítani szeretnéd. A vágódeszka sérülhet a kés által és könnyedén megtelepedhetnek benne a kórokozók. A nyers húsnál figyelj arra, hogy véletlenül se érintkezzen a kész étellel.

Hogyan tarthatod tisztán a szükséges eszközöket? 

Ha követed ezeket az egyszerű lépéseket, csökkentheted a kórokozó baktériumok számát, amelyek gyomorrontást, betegséget, hasmenést okozhatnak a baba szervezetében. 

  1. A kezeidet mosd meg alaposan és töröld le az összes felületet, amelyet használni fogsz a baba ételének elkészítése közben.
  2. Használj külön szivacsot a baba eszközeinek elmosásához. Meleg, szappanos vízzel alaposan mosd le őket, hogy ne maradjon semmilyen ételmaradék vagy szennyeződés rajta. Ezt követően alaposan öblítsd el őket nyitott csap alatt.
  3. Fertőtlenítsd az etetéshez szükséges eszközöket. Ezt megteheted úgy, hogy öt percig, forrásban lévő vízbe teszed a baba eszközeit vagy speciális sterilizáló készüléket is alkalmazhatsz. Bármelyiket is használod ügyelj rá, hogy minden etetéshez használatos eszközt teljesen lepjen el a víz. Használhatsz párolót vagy mikrohullámú fertőtlenítő egységeket – ezek nagyjából 10 percet vesznek igénybe.
  4. Hagyd a fertőtlenítő készüléket csukva, ameddig nincs szükség az eszközökre. Mielőtt kiemeled azokat, mosd meg alaposan a kezeidet. Hagyd, hogy a meleg vizes fertőtlenítést követően az eszközök kihűljenek.
  5. A fertőtlenített edények, melyeket forralt víz segítségével fertőtlenítesz, nagyjából 3 órán keresztül maradnak tiszták, a hideg vizes formában fertőtlenített eszközök pedig 24 óráig.

Amennyiben kérdésed van, keresd hozzátáplálási szakértőnket, aki szívesen segít neked.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Natúr 7 Gabonás kása 6 hó+

Milupa Natúr 7 Gabonás kása 6 hó+

A Milupa 7 gabonás kása ideális kisbabád főzelékeinek, zöldség- és gyümölcspüréinek sűrítéséhez, de önmagában vagy gyümölcsökkel párosítva is ízletes ételt készíthetsz belőle.

bővebben