Hozzátáplálás: Hogyan készítheted el a babád ételeit otthon?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Az alapanyagok beszerzésétől az elkészítésig, tippek, trükkök.

Elsőre bonyolultnak tűnhet, de hidd el nem az. A baba ételeit könnyedén és gyorsan el lehet készíteni otthon is a hozzátáplálás időszakában. Adunk néhány tanácsot, mire figyelj, ha vásárolni indulsz vagy a konyhában a kisbabád ételeit készíted.

Alapanyagok megvásárlása és elkészítése

Mindig moss kezet forró vízben, szappannal, és töröld szárazra őket egy tiszta törölközővel, mielőtt elkészíted a baba ételeit. Figyelj arra, hogy a főzéshez használt eszközök, a baba tálai, evőeszközei, üvegei és csészéi is tiszták legyenek.

Gyümölcsök és zöldségek a hozzátáplálás során

Válaszd a lehető legfrissebb termékeket. Mosd, és hámozd meg őket, hogyha szükséges, és figyelj rá, hogy ne maradjanak bennük magok, amelyek fogyasztása balesetveszélyes lehet a babák számára, könnyedén megakadhat a torkukon. Végül vágd őket apró darabokra, és párold puhára. Ha lehetőséged van rá, válassz bio termékeket, vagy érdeklődj alaposan utána a termék származásának. Részesítsd előnyben az idény zöldségeket és gyümölcsöket.

Hús

Válassz frissen vágott marhahúst, sertéshúst, nyúlhúst, szárnyasokat. A nyúlhúsnak nagyon magas a vastartalma és jól felszívódik a szervezetben, ezért vashiányos állapotra hajlamos babáknak főként ajánlott a fogyasztása. A zsírosabb részeket, bőrt távolítsd el főzés előtt. Etetések előtt pedig figyelj rá, hogy a csontok és porcok is ki legyenek szedve a húsból. Ezek szintén balesetveszélyesek lehetnek és fulladást okozhatnak. Az ipari húskészítményeknél (felvágottak) figyelj az összetevőkre, hiszen nagyon sok felvágott tartalmaz tartósítószert, adalékanyagokat vagy túl sok sót, fűszert. A húst kaphatja a baba párolt, főtt, grillezett formában. Mindig figyelj rá, hogy a hús teljesen átsüljön, ne maradjon rózsaszín rész benne. A babák számára az a legmegfelelőbb, hogyha fóliában sütöd meg, mert így, ha teljesen átsül, könnyen rágható és omlós marad.

Hal

Gyermeked étrendjébe hat hónapos kortól bevezetheted az édesvízi és tengeri halakat. A tengeri halakkal óvatosabbnak kell lenni az esetleges magas higanytartalom miatt. Távolíts el minden bőrt, pikkelyt, csontot és szálkákat a halból, hogy ne legyen balesetveszélyes a gyermek számára. Elkészítés után ellenőrizd még egyszer, hogy a halban nem maradt-e csont vagy bőr.

Hozzátáplálás: Konyhai szabályok

Nem az a cél, hogy teljesen steril környezetet varázsolj a konyhába, amikor csemetéd ételeit készíted, hanem azokat a veszélyes helyzeteket próbáld meg elkerülni, amik komoly betegséget okozhatnak a babának. Az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez szükséges, hogy kisbabád szervezete néhány természetesen körülvevő vírusokkal, baktériumokkal találkozzon. Azonban az élelmiszer biztonság fontos dolog.

 • Ellenőrizd a baba evőeszközeit és tálait, valóban sérülés mentesek-e. Az üveg, fa vagy műanyag edény is megsérülhet, aminek következtében kisebb darabok kerülhetnek a baba ételébe!
 • Alaposan mosd el és tisztítsd meg a baba evőeszközeit!
 • Óvatosan alkalmazd a fertőtlenítő vagy tisztítószereket, hogy azok alapanyagokkal, étellel véletlenül se érintkezzenek!
 • A konyhapultot alaposan tisztítsd meg mielőtt belevágsz a főzésbe!
 • A csapot és mosogató tálcát naponta alaposan fertőtlenítsd ki.
 • Használj külön vágódeszkát az alapanyagok feldolgozása során.
 • A nyersanyagokat alaposan mosd meg mielőtt megtisztítod vagy felhasználod őket.
 • Használj külön vágódeszkát az alapanyagok feldolgozása során.
 • Az étel elkészítése után a megfelelő tárolás szintén nagyon fontos.
 • A háziállatot tartsd távol a konyhától, mert a szőre könnyedén belekerülhet kisbabád ételébe.
 • Ha kész babaételt használsz, figyelj az elkészítési javaslatra, tárolásra.

Ne használj sót és cukrot

Ne használj sót és cukrot a baba ételeinek ízesítéséhez, főként az első évben. A kisbaba ismerkedjen meg a zöldségek, gyümölcsök natúr ízével. Még ha számodra nem is ízlik egy étel, ne mutasd gyermekednek, mert ő szívesen meg fogja enni a natúr ízű zöldség vagy gyümölcspürét is. Az ételek többsége természetes módon tartalmaz sót, tehát ne adj hozzá még többet, mert ebben az időszakban a baba veséi még fejlődésben vannak, és a többlet só feldolgozása megterhelheti őket. A többlet cukor bevitele fogszuvasodáshoz vezethet, és a baba előnyben részesítheti a fokozottan édes ételeket, italokat. Ennek következtében a kevésbé édes ízű zöldségeket el is utasíthatja. A természetes módon édes ételek, mint különböző zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása a legjobb gyermeked számára.

Pürés, darabos vagy falatos étel kerüljön a tányérba?

A hozzátáplálás elején a zöldségeket és gyümölcsöket turmixold össze pürés állagúra. Vannak olyan babák, akik kezdetben a hígabb állagú ételeket részesítik előnyben, a kissé sűrűbb ételek fullasztóak lehetnek számára. Ebben az esetben hígíthatod az elkészített pürét anyatejjel, szükség esetén tápszerrel vagy forralt vízzel. Ahogy a gyermeked növekszik, fokozatosan bevezetheted a darabosabb, majd a falatos ételeket is az étrendjébe.

A párolás a legegészségesebb konyhatechnológiai eljárás, mert alkalmazása során a tápanyagok és vitaminok többsége megmarad az ételben, nem sérülnek (nem bomlanak le) a magas hő hatására. Ha az étel elkészült, hagyd megfelelő hőmérsékletűre hűlni, és ellenőrizd a hőmérsékletét mielőtt kisbabád megkínálod vele. Főként fogzási időszakban, amikor a baba ínye érzékenyebb, előnyben részesítheti a hűvösebb hőmérsékletű és hígabb állagú ételeket.

A baba étrendjében a gabonák is kiemelkedő szerepet játszanak, melyről itt olvashatsz többet.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben