Hozzátáplálás hogyan kezdjem? 5+1 jel, ami segíthet

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Kisbabád egyértelmű jeleket mutat, hogyha készen áll a kanalas étkezésre.

Napról-napra csodálkozva nézed, ahogy kisbabád egyre több mindent megtanul? Amint elsajátít újabb és újabb készségeket, mint a gurulás vagy a felülés, egyre több energiára van szüksége. A baba energiaigényének növekedésével pedig szükségessé válik, hogy új ízek és új állagú ételek kerüljenek bevezetésre az étrendjébe. Csemetéd egyértelmű jeleket mutat majd, hogyha készen áll a kanalas étkezésre és új ételek megismerésére. Fontos itt megjegyezni, hogy a babák nem egyformák, étvágyuk és hozzátáplálásra való érettségük időpontjában lehet eltérés. Minden baba a saját tempójában fejlődik, de ha tudod milyen jelekre kell odafigyelned, könnyebben tudod biztosítani számára a szükséges többlet tápanyagokat, amikor szüksége lesz rá.

Valóban készen áll a hozzátáplálásra, vagy csak növekedési ugrásról van szó?

Minden gyermek átesik növekedési fázisokon. Ez általában 4 és 6 hónapos korban is megfigyelhető. Ebben az időszakban a baba étvágya hirtelen megnövekedhet, néhány napig gyakrabban vagy nagyobb adagot igényelhet az anyatejből, annak hiányában tápszerből. Fontos, hogy ezt ne téveszd össze a valódi hozzátáplálással kapcsolatos jelekkel, mivel ebben az időszakban a baba emésztőrendszerének még fejlődésre lehet szüksége, ahhoz, hogy képes legyen szilárd ételek megemésztésére. Abban az esetben, ha növekedési fázisról van szó, a megnövekedett étvágy csak átmeneti dolog és a baba étvágya gyorsan visszatér az azt megelőző állapotra néhány napon belül.

A hozzátáplálásra utaló 5+1 jel

A hozzátáplálás megkezdésének idejét és annak ütemét az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében kisbabád fejlettsége, készségei és szükségletei határozzák meg. Ez a legfontosabb a hozzátáplálás során. Azonban van néhány jel, ami segíthet neked abban, hogy megítéld, elindulhattok-e a kalandos kóstolás útján.

  • A baba a megszokottnál több anyatejet, annak hiányában tápszert igényel (ez a növekedési ugrások időszakában is előfordulhat, önmagában ez a jel nem elegendő).
  • Önállóan vagy segítséggel szépen ül és megtartja stabilan a fejét.
  • Kinyomja magát hason fekvő helyzetben, nyújtott könyökkel.
  • Képes kezeit, szemeit és száját összehangolni, önállóan ránézni az ételekre, felcsippenteni és a szájába helyezni azokat.
  • Érdeklődik az ételek iránt.
  • Az ételeket le tudja nyelni. Nyelvkilökő reflexe csökken vagy megszűnik. (Azok a babák, akik még nem állnak készen az új ízekre, visszalökik a nyelvükkel az ételt.)

Ha úgy látod, hogy a baba készen áll, de a fent felsorolt jelekből csak egyet vagy kettőt tapasztalsz, beszélj gyermekorvossal vagy hozzátáplálási szakértőnkkel, aki segít neked.

Hasznos tanácsok

Vedd figyelembe a baba éhségre és jólakottságra utaló jeleit! Ha már elutasítja az ételt, ne próbálkozz tovább. Szükség esetén, ha keveset evett a kanalas ételből, kínáld utána anyatejjel vagy tápszerrel kiegészítésként.

  • Türelmesen a baba tempójában haladj és legyen elegendő idő mindig az étkezésre.
  • Ha túl fáradt, elutasítóbb lehet a kanalas ételekkel szemben.
  • Ne alkalmazz figyelemelterelő tárgyat, eszközt, mert a baba nem tanulja meg mennyire jó enni. Később evési problémákhoz is vezethet.

Ha már bevezetted az új ízeket a baba étrendjébe, bátran kísérletezz és merj összekeverni különböző ételeket. Valamint az ételek állagában is törekedhetsz a változatosságra, kaphat a baba hígabb vagy sűrűbb állagú pépet, darabosabb pürét egyaránt.

Amennyiben kérdésed van, keresd Hozzátáplálási szakértőnket, aki szívesen segít neked.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben