Hozzátáplálás lépésről lépésre: Így kezdd el!

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A hozzátáplálás kiemelten fontos szerepet játszik kisbabád fejlődésében.

Mielőtt belevágtok az izgalmas kalandba és gyermeked kóstolni kezdi az új ízeket, olvasd el figyelmesen hozzátáplálás alapjai sorozatunkat.

Mi is az a hozzátáplálás?

Hozzátáplálásról beszélünk, amikor kisbabád az anyatejen, annak hiányában tápszeren kívül más ételek ízével is megismerkedik. Az ételek adása kiegészíti az anyatejjel, tápszerrel szerezhető energia és tápanyagmennyiséget kisbabád életkorának, szükségleteinek megfelelően.

Mikor kezdheted el?

Minden baba különböző és a saját tempójában fejlődik, úgy tudod legkönnyebben eldönteni, hogy a kisbabád készen áll-e a hozzátáplálásra, hogyha figyelsz a különböző jelekre, és engeded, hogy a baba irányítson. Az új hazai csecsemőtáplálási irányelv ajánlása alapján (Egészségügyi Közlöny LXIX.Évfolyam 18.szám) a hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől el lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig javasolt megkezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. Amennyiben kisbabád számára van elegendő anyatej, nem kell rohanni, hat hónapos korig várhatsz a hozzátáplálás megkezdésével.

Intenzív fejlődés -vas szerepe

A baba hatalmas fejlődésen megy keresztül az első 3 évben. Éppen ezért a fizikai és mentális aktivitás növekedésével a hozzátáplálásra is szüksége lesz. Hat hónapos korban mindenképpen javasolt belevágni a kóstoltatásba, mert kisbabád vas tartalékai kezdenek kifogyni. Már az anyatej vastartalma sem fedezi teljes mértékben a fejlődéséhez szükséges igényeit. Erre javasolt figyelni és a hozzátáplálás megkezdését követően sűrítsd a baba főzelékét jól felszívódó vasat tartalmazó hússal is.

A megfelelő vas mennyiség biztosítása hozzájárul kisbabád agyfejlődéséhez, valamint kognitív képességének fejlődéséhez egyaránt, mint tanulás, memória, figyelem, problémamegoldás, nyelvi képességek. 6-12 hónapos kor között naponta 11 mg vas az ajánlott bevitel a babák számára. A növényekben lévő vas csak 3-8%-ban hasznosul a szervezetben, ellentétben az állati eredetű élelmiszerekkel, melyek 15 %-ban.

Így kezdd el: Hozzátáplálás lépésről-lépésre

A szilárd ételekre való átállás fontos mérföldkő a baba étrendjébe. A sok információ a hozzátáplálásról összezavarhat, hiszen eltérő lehet egy-egy ajánlás. Ha követed a tanácsainkat, és figyelsz kisbabád reakcióira, gyerekjáték lesz az egész.

Amikor elhatározod, hogy megpróbálkozol az első kanalas etetéssel:

  • Figyelj arra, hogy kisbabád ne legyen fáradt.
  • Legyen időtök az étkezésre.
  • Életkornak megfelelően javasolt, könnyebben emészthető zöldséget vagy gyümölcsöt adj neki.
  • Kínáld tízóraira vagy délelőtt az új ízeket, hogy napközben legyen időd megfigyelni a babát.
  • Próbáld felvenni a szemkontaktust gyermekeddel evés közben, ne használj figyelemelterelő eszközt, csak azért, hogy egyen.
  • Egyes ételek elfogadásához akár 10-15 – szöri próbálkozásra is szükség lehet, szóval ne bizonytalanodj el, ha a baba elsőre nem fogad el valamit, legyél kitartó.
  • ha elfordítja a fejét, vagy kilöki nyelvével az ételt, ne ess kétségbe. Tarts pár nap szünetet és ismét próbálkozz. Minden baba más időpontban áll készen a kanalazásra.

Öklendezik, félrenyel, mit tegyek?

Előfordulhat, hogy a baba félrenyel, köhög vagy öklendezik. Az öklendezésről tudnod kell, hogy normális reflex a babánál. Megvédi gyermeked a fulladástól. Fontos ilyenkor, hogy ne ess pánikba, mert a baba is megrémülhet és összekötheti a rossz élményt az étkezéssel, melynek következtében az ételt egy rövid ideig el is utasíthatja. Kínáld kicsit hígabb állagú étellel, tegyél a kanálra kisebb mennyiségű pürét. Kezdetben könnyebben elfogadhatja a baba az ételt, ha egy kis anyatejet vagy tápszert keversz hozzá. A szoptatás, annak hiányában tápszeres táplálás folytatása a hozzátáplálás mellett továbbra is fontos. Az igény szerinti szoptatás során a baba kiválóan tudja szabályozni, hogy számára megfelelő mennyiségű anyatejet fogyasszon az egyéb ételek adása mellett.

Nem kell rohanni az étkezések kiváltásával, elegendő, ha 8 hónapos korig, csak tízóraira és ebédre kínálod meg kisbabád pürés vagy darabos étellel.

A hozzátáplálás lépésről-lépésre egy kalandos utazás. Amint a baba készen áll a hozzátáplálásra, fejlődésének egy olyan szakaszába lép, amely során nagyon alkalmazkodóvá válik és gyorsan tanul. Hozzátáplálási táblázatunk segít neked abban, hogy mikor mit vezethetsz be kisbabád étrendjébe. Töltsd le és ragaszd ki a hűtőre, hogy mindig kéznél legyen.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben