Hozzátáplálás: Natúr joghurt babáknak

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Tudd meg milyen allergiás reakciók jelentkezhetnek a babánál a joghurt bevezetése során.

Kisbabád 6 hónapos korától fokozatosan megismerkedhet a natúr joghurt ízével. A joghurt bevezetése előtt azonban kérd ki gyermekorvos véleményét is, mert ha van a családban allergiás megbetegedés az orvos a tejtermékek későbbi bevezetését is javasolhatja. Ez nem jelenti azt, hogy ha nincs allergiás a családban, akkor nem kell figyelned a bevezetéskor.

Mi is az a joghurt?

A joghurt tehéntejből készült tejtermék, amelyet egyedi baktériumtenyészettel (joghurtkultúra) oltanak be, majd alvasztják. A pasztörizálás biztosítja, hogy csak a joghurtkultúra baktériumai szaporodjanak el, a kórokozó baktériumok ne. Az érlelés alatt a fehérje megalvad és a tejben lévő tejcukor egy része tejsavvá alakul. A natúr joghurt magas fehérjetartalmú, kevés tejcukrot tartalmaz, hozzáadott cukor, adalékanyag nincs benne.

A natúr joghurt összetétele miatt a tehéntejfehérje allergiás babáknak nem adható, mert allergiás reakciót válthat ki, valamint a tejcukorérzékeny babák esetében is kerülendő.

Miért jó a joghurt a babának?

A joghurt probiotikum, azaz jótékony hatású baktérium, ami jót tesz az emésztő‐, és immunrendszernek egyaránt.

Mennyi joghurtot ehet naponta a baba?

A natúr joghurt babáknak bevezetése a délelőtt folyamán történjen és legalább 3 napig ne adj új ízt kisbabádnak. Figyeld a reakcióit! A bevezetést követően egyéves kor alatt csak napi kis mennyiségben add, napi 100-125 ml natúr joghurt gyümölcsökkel, gabonafélékkel együtt is adható. Egy éves kor felett a natúr joghurt baba müzlivel kikeverve tartalmas reggeli lehet a gyermek számára.

Natúr joghurt babáknak, na de milyen?

Nem mindegy, hogy milyen joghurtot adsz a babának! A joghurt vásárlása során a boltban olvasd el a termék pontos összetételét. Kerüld a hozzáadott cukrot, színezőanyagot és egyéb adalékanyagot tartalmazó joghurtot. Ha gyümölcsjoghurtot szeretnél adni kisbabádnak, akkor a natúr joghurtba bevezetést követően tegyél gyümölcspürét, később apró puhább gyümölcsdarabokat. Főként az első évben kerüld el a bolti gyümölcsjoghurtokat, ezekben ugyanis rengeteg a hozzáadott cukor. 

Honnan tudhatod, hogy a baba allergiás a joghurtra?

A tejtermékek bevezetése során a babánál jelentkezhet:

  • allergiás reakció,
  • emésztési nehézség (hasfájás, hasmenés, székrekedés),
  • asztmatikus légúti tünet.

Ha a baba nem tudja megemészteni a joghurtot vagy allergiás rá, akkor különböző tüneteket tapasztalhatsz nála, mint  zöld, híg, bűzös széklet, véres széklet, bukás, hányás, rossz közérzet. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalsz, azonnal függeszd fel a joghurt adását és jelezd a problémát a gyermekorvosnak!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben