Hozzátáplálás: Sajtot eszik a baba

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A sajtot főként a főzelékbe reszelve, komplettálásként adhatod kisbabádnak.

A tejtermékek közül talán a legnépszerűbb és a leggyakrabban fogyasztott étel a sajt, az egészséges étrend egyik fontos összetevője. Kisbabád 6 hónapos korától fokozatosan megismerkedhet a sajt ízével. A sajt bevezetése előtt azonban kérd ki gyermekorvos véleményét is, mert ha van a családban allergiás megbetegedés, az orvos a tejtermékek későbbi bevezetését is javasolhatja.  Ez nem jelenti azt, hogy ha nincs allergiás a családban, akkor nem kell figyelned a bevezetéskor. 

Mi is a sajt és miért fontos része a baba étrendjének?

A sajt tejből készül savanyítással vagy felfőzéssel. Készülhet tehén-, kecske- vagy juhtejből is. Nagyon sok változata van: eltérő keménység, íz, és zsírtartalom jellemzi őket, vannak natúr sajtok, valamint fűszerezettek, ízesítettek. A sajt magas fehérje- és kalciumtartalma mellett kiemelkedő B12-vitamin-forrás.

Milyen sajtot kaphat a baba a hozzátáplálás során és hogyan?

A sajtot főként a főzelékbe reszelve, ún. komplettálásként adhatod kisbababádnak kezdetben. Vásárláskor válassz natúr, félkemény, alacsony zsírtartalmú (azaz sovány) és kevésbé sós sajtot, ilyen például az óvári sajt. Mivel a családokban legelterjedtebb a trappista sajt használata, érdemes azt is megkóstoltatnod vele. Lágy, érlelt, penészes sajtokat, valamint sajtkrémeket és krémsajtokat még ne kapjon a baba legalább 1-2 éves koráig.

Az allergiára veszélyeztetett babáknak speciális étrendjük van, a tejtermékek - így a sajt is – általában egyéves kor felett vezethető be az étrendjükbe gyermekorvos javaslata alapján.

Laktózérzékeny baba és a sajt

A sajt az érése és az elkészítési eljárás miatt viszonylag alacsony tejcukor tartalommal bír, sőt vannak olyan, általában félkemény, kemény zsírosabb sajtok, amelyek laktózmentesnek tekinthetők és tejcukormentes diétában is adhatóak. Ilyenek lehetnek a gouda, az ementáli és az edami sajtok (a pontos laktóztartalmat minden termék esetében egyedileg ellenőrizd). Ha arra gyanakszol, hogy kisbabád laktózérzékeny, egyeztess gyermekorvosotokkal, hogy bevezetheted-e a sajtot az étrendjébe.

Mennyi sajtot kaphat a baba?

Nagyon fontos, hogy a bevezetés fokozatos legyen. Egy éves kor alatt a bevezetés időszakában 3 napig csak napi kis mennyiségben (1/2 babakanál) adj sajtot kisbabádnak és ebben a 3 napban ne kínáld új ízzel. Bevezetést követően a főzelékek komplettálására vagy gyümölcspürékhez keverve naponta 1-2 alkalommal 100 ml-enként egy kávéskanál reszelt sajtot ehet a baba. A sajtot leginkább a főzelékhez keverve add a csemetének. A reszelő legkisebb lyukán reszeld bele a sajtot a még meleg főzelékbe. Amikor sajtot teszel a főzelékbe, húst nem kell pluszban belekeverned.  

Nem mindegy, hogy milyen sajtot adsz a babának! 

A sajt vásárlása során a boltban olvasd el a termék pontos összetételét. Nagyon sokféle sajt közül válogathatsz már az üzletekben, viszont kisbabádnak nem kínálhatod bármelyik sajtot. A lágy (ömlesztett), érlelt, nemespenészes sajtokat, valamint az ízesített és fűszerezett sajtokat, krémsajtokat, sajtkrémeket csak később, legkorábban egyéves kor után kínálhatod. Az előbbiek adását a botulismus nevű betegség miatt kerüld, utóbbiak adását pedig azért, mert a különböző ízesített sajtkrémekben nemcsak sajt van, hanem tejszín és egyéb adalékanyagok, amelyeknek nincs helye a csecsemőétrendben. Válassz alacsony zsírtartalmú, félkemény, ízesítés nélküli sajtot, ideális választás például az óvári sajt. A sajt vásárlása előtt mindenképp konzultálj gyermekorvosoddal vagy védőnővel.

Honnan tudhatod, hogy a baba allergiás a sajtra? 

A tejtermékek bevezetése során a babánál jelentkezhet: 

  • allergiás reakció,
  • emésztési nehézség (hasfájás, hasmenés, székrekedés), 
  • asztmatikus légúti tünet.

Ha a baba nem tudja megemészteni a sajtot vagy allergiás rá, akkor különböző tüneteket tapasztalhatsz nála, mint  zöld, híg, bűzös széklet, véres széklet, bukás, hányás, rossz közérzet. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalsz, azonnal függeszd fel a joghurt adását és jelezd a problémát a gyermekorvosnak! 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

A Jó reggelt! gyümölcsduó zabkásával egészséges és tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Ideális a nap első kanalas étkezésének. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. Az alma és a körte különleges párosításával ismerkedhet meg babád 6 hónapos kortól.

bővebben
Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

A Milupa Finom falatok gyümölcsös kaland tejpép értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek. A banán és a barack izgalmas ízei biztosan elnyerik babád tetszését.

bővebben