Hozzátáplálás széklet: Megváltozhat vagy sem?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Hasmenés, szorulás, hasfájás egyaránt előfordulhat a hozzátáplálás kezdetén.

A hozzátáplálás megkezdését követően az első 3-4 hétben teljesen természetes, hogy a széklet színe, állaga és gyakorisága eltér a korábbitól, hiszen a baba korábban nem fogyasztott ételekkel találkozik, aminek az emésztése eltér a folyékony, tejalapú tápláléktól. Hozzátáplálás széklet: barnás, feketés, sárgás színű széklet egyaránt előfordulhat, és minden tekintetben a felnőttszéklethez kezd hasonlítani a pelenkák tartalma. A baba széklete nagyon sok esetben mutatja, hogy mit evett aznap. Nemcsak a színe árulkodó, de olykor az állaga is.

Székletváltozás és zöldségfogyasztás

Egyes zöldségek hígabb székletet (pl. sütőtök) vagy éppen szorulást (pl. burgonya, sárgarépa) is okozhatnak a babánál. A darabosabb ételek olykor átalakulás nélkül hagyhatják el a bélcsatornát. A hüvelyesek, káposztafélék adásánál törekedj az alapos párolásra vagy sütésre. Ha főzöd a puffasztóbb zöldséget (pl. káposzta, lencse, karalábé, bab), akkor öntsd le forrás után az első főzőlevet a zöldségről, és tiszta vízzel folytasd tovább a főzést, így könnyebben emésztheti a baba gyomra.

Kisbabád szervezete a zöldség magját és héját az első évben nem tudja rendesen megemészteni, egészben távozhatnak a székletben. Passzírozd át a paradicsomot, zöldborsót és egyéb héjas zöldséget egy kis lyukú szitán, mielőtt megkínálod vele gyermeked. Időnként egyéves kor után is okozhat gondot a zöldség héjának emésztése. A zöldségek magja, mint paradicsom, tök, cukkini, padlizsán pedig allergizálhat.

Néhány zöldség a vizelet színét is megváltoztathatja a babánál.

A cékla, fekete áfonya, rebarbara, a vizeletet rózsaszínre vagy pirosra festheti. Nagyobb mennyiségű sárgarépa vagy sütőtök fogyasztása esetén a vizelet narancssárgás színűvé válhat, valamint a tenyér, talp, bőr színének változása is megfigyelhető. A zöld spárga pedig a vizeletet zöldre színezheti. Ezekre javasolt figyelni, hogy ne okozzon ijedtséget a megváltozott vizelet szín. 

Székletváltozás és gyümölcsfogyasztás

Egyes gyümölcsök hígabb székletet (pl. őszibarack, szilva) vagy éppen szorulást (pl. banán, alma) is okozhatnak a babánál. A darabosabb gyümölcsök olykor átalakulás nélkül hagyhatják el a bélcsatornát. A baba szervezete a gyümölcs héját is nehezebben tudja megemészteni, ezért ezek egészben távozhatnak, ha egyéves kor előtt kap belőle. Időnként egyéves kor után is okozhat gondot a gyümölcs héjának emésztése. A banán bevezetése után apró, vékony fekete csíkok is megjelenhetnek a székletben, ami teljesen normális jelenség. Javasolt étkezési naplót vezetni, ha bármelyik gyümölcs vagy zöldség bevezetését követően tünet jelentkezik kisbabádnál, jegyezd fel és szükség esetén hagyd ki az étrendjéből 1-2 hétig, majd próbálkozhatsz ismét az adásával. Gyermekorvosnak is jelezd, ha allergiás tüneteket tapasztalsz!

Ha kérdés merül fel benned kisbabád fejlődésével, táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőnket, aki szívesen segít neked ingyenesen hívható vonalunkon vagy levélben.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

A Jó reggelt! gyümölcsduó zabkásával egészséges és tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Ideális a nap első kanalas étkezésének. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. Az alma és a körte különleges párosításával ismerkedhet meg babád 6 hónapos kortól.

bővebben
Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

A Milupa Finom falatok gyümölcsös kaland tejpép értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek. A banán és a barack izgalmas ízei biztosan elnyerik babád tetszését.

bővebben