Hozzátáplálás: Új ízek bevezetése, receptekkel

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Hagyd, hogy kisbabád saját tempójában fedezze fel az új ízeket!

A legtöbb édesanyának fejtörést okozhat a hozzátáplálás megkezdése. Éppen ezért segítünk, hogy számodra minél gördülékenyebb legyen az izgalmas és kalandos utazás a hozzátáplálás során az első pillanattól kezdve. Nem kell semmi mást tenned, csak figyelni kisbabád igényeit és követni hozzátáplálási táblázatunkat, hogy tudd, mikor mivel kínálhatod meg. Egy kis összefoglaló az első 4 hétre, hozzátáplálás új ízek bevezetése, amikor a baba ismerkedni kezd az új ételekkel.

Mikor és hogyan kezdhetsz hozzá az új ízek kóstoltatásához?

Amikor elhatározod, hogy kisbabád megkínálod az első, életkor szerint javasolt gyümölcs- vagy zöldségpüré ízével, az alábbiakra figyelj:

 • Válassz ki egy olyan délelőtti időpontot, amikor van időtök, nem kell rohanni sehová.
 • Hagyd, hogy kisbabád saját tempójában fedezze fel az új ízeket, még ha takarítani is kell utána.
 • A baba számára ismert környezetben történjen az etetés, ne legyen figyelmét elvonó tényező, játék, tévé, mesekönyv stb.
 • Kínáld meg újra, akkor is, ha először nem szívesen fogadja az új ételt. Egy új ízzel való megbarátkozáshoz többszöri próbálkozás is szükséges lehet.
 • Ha úgy látod, hogy gyermeked nagyon idegenkedik még a pépes ételektől, várj 2-3 hetet, majd ismét próbálkozz a hozzátáplálással. Van olyan baba, aki csak 7-8 hónaposan válik nyitottá arra, hogy megismerkedjen a zöldség, gyümölcs és egyéb ételek ízével.
 • Ne akkor kezdd el a hozzátáplálást, amikor beteg, nyűgös, fáradt vagy éppen nagyon megviseli a fogzás!
 • Ha a babánál korábban jelentkezett allergiára utaló tünet vagy egyéb betegsége van, a hozzátáplálás megkezdése előtt egyeztess gyermekorvossal!

A hozzátáplálás megkezdésekor vezess egy baba étkezési naplót, amely nagyban megkönnyítheti a feladatot. Minden nap feljegyezheted, milyen új ízzel ismerkedett meg kisbabád és azt is, volt-e valamilyen tünete. Amennyiben hasfájást, szorulást, hasmenést, kiütést tapasztalsz, esetleg az étel emésztetlenül távozik a pelenkába, az adott zöldséget vagy gyümölcsöt hagyd ki néhány hétig a baba étrendjéből, és később próbálkozz az adásával. Néhány nap alatt is sokat érik a baba emésztőrendszere, így pár hét után már könnyebben megemésztheti a gyomra azokat az ételeket is, amik kezdetben gondot okoztak számára. 

Kanállal! Na, de hogyan?

Az első cél, hogy a babád megtanuljon kanállal enni és megismerkedjen néhány alapvető ízzel. A kanalas étkezés teljesen új élmény kisbabád számára, gyakorlás szükséges az újdonság megtanulásához. Ha szeretne, kaphat a kezébe ő is egy kanalat, hogy kedvére próbálkozhasson. Főként anyatejes babáknál figyelhető meg, hogy előnyben részesítik az anyatejet 6 hónapos kor után is, így a hozzátáplálás kezdetben nehézkesen indulhat meg, és több időre lehet szükségük, mire mennyiséget is esznek a kanalas ételekből.

Ideális ételek az első hetekben

Az első hetekben kisbabád szívesebben fogadhatja a hígabb állagú ételt. A gyümölcsöket kínálhatod gyermekednek nyers formában passzírozva, turmixolva, azonban, ha szorulást, hasfájást tapasztalsz, próbáld párolni vagy főzni, úgy könnyebb lehet az emésztése! Részesítsd előnyben a párolást a főzéssel szemben a zöldségpürék készítésénél, hiszen kevésbé sérülnek az ételben a vitaminok. Amennyiben nem érhető el friss zöldség, gyümölcs, amit éppen bevezethetsz kisbabád étrendjébe, adhatsz nyugodtan bébiételt vagy fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget is. Tejpép adásával is kezdheted a hozzátáplálást, hiszen a tejpép is tele van értékes tápanyagokkal, kiváló első kanalas étkezést biztosítanak a baba számára.

Mit jelent a fokozatos bevezetés?

 • 1. nap: 1-2 kiskanál mennyiség az új ízből.
 • 2. nap 3-4 kiskanál mennyiség az új ízből.
 • 3. nap 5-6 kiskanál mennyiség az új ízből.

Ha a babának semmilyen tünete nem volt az első 3 napban, akkor fokozatosan emelheted a mennyiséget.

Mikor váltódik ki egy étkezés?

Akkor váltódik ki egy teljes étkezés kisbabád étrendjében, ha már szívesen megeszik 150-200 g mennyiséget. De ez teljesen baba függő, hiszen kisebb étvágyú baba 100 g gyümölcs vagy zöldségpüré elfogyasztása után sem igényelheti a szoptatást vagy annak hiányában tápszeres kiegészítést. 

Attól, hogy neked nem ízlik, nem biztos, hogy kisbabádnak sem fog!

A szülők mindent megkóstolnak, amit a babának adnak. A felnőttek ízérzékelése azonban az elfogyasztott cukor és só hatására megváltozhat. Kisbabád, aki még csak az anyatej (vagy tápszer) ízét ismeri, nem találkozott túl édes vagy túl sós ízekkel, ezért ő az általad esetleg íztelennek érzett ételeket is kedvelheti. A hozzátáplálás során soha ne az legyen a szempont, hogy számodra ízletes legyen az étel, hanem inkább arra törekedj, hogy a babád az ételek természetes, só és cukor nélkül készített ízeivel ismerkedjen meg. A gyermekkori ízek meghatározhatják felnőttkori ízérzékelését is.

Hozzátáplálás új ízek bevezetése néhány recepttel

Az alábbiakban recepteket találsz az első hetekben bevezethető zöldségek, gyümölcsök elkészítéséről.

Alma a babának: Hogyan készítheted el?

Hozzávalók:

 • 1 közepes alma
 • üveg almareszelő vagy turmixgép vagy botmixer

Miután az almát alaposan megmostad és meghámoztad, reszeld le egy üveg almareszelőn vagy turmixold össze. Szükség esetén babavízzel vagy forralt visszahűtött vízzel hígíthatod, ha túl sűrűnek találod. Amennyiben szorulást tapasztalsz a babánál, próbáld megpárolni vagy főzni az almát az alábbi módon! Hámozd meg az almát, és vágd negyedekre.Távolítsd el a magot, majd vágj minden negyed cikket körülbelül 8-12 kicsi darabra. Helyezd az almát párolóedénybe vagy tedd egy lábasba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje az almadarabokat. Amikor a víz forrni kezd, keverd meg az almát, és kis lángon főzd puhára. Körülbelül 5-10 perc alatt elkészül, ha apró darabokra vágod. Ha az alma megpuhult, vedd ki a párolóedényből vagy öntsd le róla a vizet és hagyd kihűlni. Ezt követően tedd turmixgépbe, és szükség esetén hígíthatod a főzővízzel vagy sima babavízzel is az almapürét, ha nagyon sűrűnek találod. 

Barack a babának: Hogyan készítheted el?

Hozzávalók :

 • 1 közepes érett őszibarack
 • turmixgép vagy botmixer

Mosd meg alaposan az őszibarackot, távolítsd el a héját és magját. Apró darabokra vágva tedd turmixgépbe, és alaposan pürésítsd össze. Amikor készen van, és sűrűnek találod, babavízzel vagy forralt, visszahűtött vízzel még hígíthatod a pépet.

Meggy a babának: Hogyan készítheted el?

Hozzávalók :

 • 20-30 dkg meggy (friss vagy fagyasztott meggy mag nélkül)
 • turmixgép vagy botmixer
 • egy sűrű szövésű szűrő

A friss, magozott meggyet vagy fagyasztott (kiengedett) meggyet alaposan turmixold össze, majd egy szűrő segítségével passzírozd át, hogy a héja ne kerüljön bele a meggypürébe. A gyümölcs héja az első évben puffadást és emésztési gondot okozhat a babának, ezért javasolt eltávolítani. 

Burgonya a babának: Hogyan készítheted el?

Hozzávalók:

 • 1 db közepes méretű burgonya
 • párolóedény vagy kisebb méretű edény
 • forralt víz vagy babavíz
 • turmixgép vagy botmixer

A burgonyát alaposan mosd és hámozd meg, majd vágd apró kockára. Ezt követően párold meg vagy tedd bele edénybe, és öntsd fel vízzel vagy babavízze,l és főzd puhára. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje. Forrástól számított 10 percig főzd, majd saját levében hagyd kihűlni. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével alaposan pépesítsd össze. A megfelelő állag eléréséhez hígíthatod a pépet a burgonya főzőlevével is. A burgonyának lehet székletfogó hatása. A bevezetést követően javasolt ⅓ arányban tenni a baba főzelékébe sűrítésként. 

Sütőtök a babának: Hogyan készítheted el?

Hozzávalók:

 • egy kisebb sütőtök félbe vágva
 • párolóedény vagy kisebb méretű edény
 • turmixgép vagy botmixer

A sütőtök héját alaposan mosd meg, távolítsd el, majd vágd apró kockára. Ezt követően párold vagy főzd puhára. Amikor a sütőtök megpuhult, turmixold össze. Szükség esetén főzővízzel vagy babavízzel is hígíthatod, ha nagyon sűrűnek találod. A sütőtököt sütőben is megsütheted az alábbi módon. Apró kockára vágva helyezd egy tepsire, majd előmelegített sütőben alufólia alatt körülbelül 1 óra alatt szépen megsül és megpuhul. Amikor készen van, a sütőtökről szedd le a sültebb réteget és alaposan szedd le kanál segítségével a héjáról. Turmixgépben pépesítsd jól össze. 

Répa a babának:Hogyan készítheted el?

Hozzávalók:

 • egy közepes répa
 • párolóedény, kisebb méretű edény
 • forralt víz, babavíz
 • turmixgép vagy botmixer

Tisztítsd, majd hámozd meg a sárgarépát. Ezután szeleteld fel kb. fél cm-es darabokra. Párold vagy főzd meg 8-10 percig, amíg a répa meg nem puhul. Hagyd egy kissé kihűlni, majd turmixold össze. Szükség esetén adj hozzá a répa párolólevéből, ha túl sűrűnek találod. Keverd addig, míg folyós és lágy nem lesz. 

A zöldség és gyümölcspüréket hígíthatod anyatejjel, annak hiányában tápszerrel is, ha kisbabád úgy szívesebben elfogadja. Kezdetben azonban javasolt forralt, visszahűtött vízzel, babavízzel vagy a főzőlével hígítani, mert úgy kisbabád a zöldség és gyümölcs natúr ízével ismerkedhet meg.

Hasznos tippek hozzátáplálási szakértőtől

Eleinte gyermeked csak kis mennyiségű ételeket fog enni. Fagyassz le kisebb adag zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne kelljen kidobnod a megmaradt pürét. Ne használd fel újra azt az ételt, amit közvetlenül adtál a babádnak, mivel érintkezett a nyálával, baktériumok szaporodhatnak el benne. Ilyen esetben, ha kis mennyiség megmarad, azt öntsd ki. Az elkészített ételből mindig csak kisebb mennyiségeket tegyél a tányérjába, így a megmaradt pépet a kihűlése után el tudod tenni a fagyasztóba. A lefagyasztott ételt mindig alaposan zárd le és lásd el dátummal, az így lefagyasztott étel egy hónapig tárolható. Kiolvasztásnál elegendő, ha langyos vízbe teszed vagy megvárod, hogy magától kiolvadjon a pép, és felmelegítve már kaphatja is a baba.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben