Hozzátáplálási nehézségek: Válogatós lesz vagy sem?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Egyes ételek elfogadásához akár 10-15 kóstoltatásra is szükség lehet.

A baba ízérzékelése folyamatosan alakul ki. Az első év során minél többféle, változatos étellel kínálod, annál kevésbé lehet válogatós a későbbiekben. A külön történő új ízek bevezetésének is ez a szerepe. Ha külön ismeri meg a baba milyen a barack, alma és egyéb zöldség, gyümölcs íze, az ízérzékelése is megfelelően kialakul és nem lesz hozzátáplálási nehézség sem.

Így bátoríthatod, hogy szívesen megismerkedjen az ízekkel

Lehet egy étel számodra íztelennek tűnik, azonban fontos, hogy gyermeked a natúr ízekkel ismerkedjen meg. Az első évben kerüld a só és cukor használatát a baba ételeinek készítésénél. A fűszerek használata 8 hónapos kortól javasolt, ami szintén finom ízvilágot adhat egy ételnek só és cukor hozzáadása nélkül. Egyes ételek elfogadásához akár 10-15-szöri próbálkozásra is szükség lehet, szóval ne bizonytalanodj el, ha a baba elsőre nem fogad el valamit.

Néhány tipp, ami segíthet babádnak az új ízek elfogadásában és hozzátáplálási nehézségek elkerülésében

  • Az új ízek bevezetését próbáld meg nyugodtabb időszakokra ütemezni, amikor a baba éber és jókedvű.
  • Mindig legyen elegendő időtök az étkezésre, főként, hogy a babának eleinte kicsit több időre van szüksége a kanalazásra.
  • Kerüld az új ízek kínálását, amikor a baba kifejezetten anyatejet vagy tápszert szeretne, mert ez csak ingerülté teheti. Betegség esetén, fogzási időszakban előnyben részesítheti kisbabád az anyatejet vagy tápszert a kanalas ételekkel szemben néhány napig.
  • A baba olykor elutasíthatja az új ízeket. Próbálj meg az új ételből egy kis adagot az asztalra vagy tálcára tenni. Engedd, hogy kedvére megtapogassa, megfogja még mielőtt a kanálra teszed. Az is előfordulhat, hogy magától megkóstolja a csemete az újdonságot, amikor az ujját a szájába teszi.
  • Ha a baba nagyon szeretné megfogni a kanalat, engedd meg neki, miközben a szájába teszed a falatot. Használhattok két kanalat is. Egyet, amellyel te eteted a babát, és egy másikat arra, hogy a baba kísérletezhessen kedvére vele. Készülj fel, hogy ez a két kanalas módszer nagy felfordulással járhat a konyhában. De mindez szükséges az önálló evés megtanulásához és az ételek megismeréséhez.

Töltsd le Hozzátáplálási táblázatunkat és kövesd nyomon, mikor mit vezethetsz be kisbabád étrendjébe!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben