Így lesz jó levegő a lakásban és a babaszobában

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A babának fontos a friss levegő, azonban néhány tényezőt javasolt figyelembe venni a babaszoba szellőztetésnél.

A légúti és allergiás megbetegedések megelőzése érdekében a babaszoba levegőjének minősége meghatározó szerepet tölt be. A levegő minőségét a hőmérséklet, pára és pollentartalom is befolyásolhatja. Valamint az is meghatározó, hogy mennyire forgalmas út mellett van az ablak.

A lakás és babaszoba szellőztetése

A babának fontos a friss levegő, azonban néhány tényezőt javasolt figyelembe venni.

  • Milyen évszak van? Nyáron nagy melegben javasolt a lakás kora reggeli és késő esti szellőztetése. A legtöbb baba nehezebben viseli a meleget és a gyakori szellőztetéssel a lakás hőmérsékletének emelkedése váltható ki. A melegebb hónapokban a levegő pollen koncentrációját is kísérd figyelemmel. Főként, ha a baba allergiás tüneteket produkált korábban vagy allergiás betegsége van. Magasabb értéknél szintén korlátozd a levegőztetést. Télen a hideg levegő miatt elegendő, ha kora reggel és este szellőzteted a lakást és babaszobát.
  • Mennyire szennyezett a levegő? Közel a természethez, ahol a levegő szennyezettsége minimális, akár naponta többször is ki lehet szellőztetni a gyerekszobát szép időben. Emelkedett szmog szennyezettség esetén hajnalban és este javasolt egy nagyobb szellőztetést elvégezni. Az autók kipufogógázaival szennyezett levegő a gyermek légútjait irritálhatja, akár allergiás vagy asztmatikus tüneteket is produkálhat.

Légtisztító készülék, illóolajok

A légtisztító készülék képes a levegőben található szennyeződések, mint pollen, vírus, gomba és egyéb szennyezettség kiszűrésére. Ha van rá lehetőség kisbaba mellett is lehet alkalmazni. Azonban arra figyelj, hogy a baba ne tudja elérni a készüléket és a készülék rendszeres tisztítása karbantartása elengedhetetlen. A természetes és mesterséges illatosítók, illóolajok használatával kapcsolatban kérd szakember segítségét. Néhány illóolaj allergiás reakciót is kiválthat a gyermeknél.

A babaszoba alacsony páratartalma kiválthat száraz köhögést is a babánál

Szárazabb levegő nyáron nagy melegben és télen a fűtési szezonban egyaránt előfordulhat. A baba nyálkahártyája is könnyebben kiszáradhat és igényelhet gyakoribb itatást. De előfordulhat szárazabb éjszakai köhögés vagy száraz bőrfelület is a baba testén a nem megfelelő páratartalom miatt. Egy párásító készülék segíthet a szobalevegő páratartalmának kialakításában. A legideálisabb páratartalom 40-60%, azonban a babaszoba páratartalma akár 60-70 % is lehet. A párásítás során javasolt csökkenteni a szoba hőmérsékletét. A túl meleg, párás szobában nem csak a penészgombák szaporodhatnak el, hanem az atkák és egyéb kórokozók is. Ha jól van felöltöztetve a baba, nappal 21-22 fokban sem fog fázni, éjjel pedig elegendő a 20 fok is a lakásban.

Babaszoba szellőztetésének szabályai

  • Ne legyen a baba abban a helyiségben, ahol szellőztetsz. A huzat miatt könnyedén meg is fázhat.
  • Az ablakot sose nyisd ki teljesen, ha van rá mód buktatva legyen. Ez segíthet a baleset megelőzésben is. A mászó, totyogó baba már könnyedén felmászhat bárhová.
  • Az ablakot védje szúnyogháló, hogy a bogarak, rovarok ne tudjanak bejutni a lakásba.

Nem kell azonnal nagyobb beruházásba kezdeni és párásító készüléket vásárolni. A párologtató tálcák vagy radiátorra felakasztható kerámiapárologtatók is sokat segíthetnek, csak rendszeresen ellenőrizd, hogy fel legyenek töltve vízzel.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben