Kefír a babának- Mikor és mennyit kaphat?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Hasznos tanácsok a kefír bevezetéséről, hogyan kínálhatod kisbabádnak.

Kisbabád 6 hónapos korától fokozatosan megismerkedhet a kefír ízével. A kefír babának bevezetése előtt azonban kérd ki gyermekorvos véleményét is, mert ha van a családban allergiás megbetegedés az orvos a tejtermékek későbbi bevezetését is javasolhatja.  Ez nem jelenti azt, hogy ha nincs allergiás a családban, akkor nem kell figyelned a bevezetéskor. Hasonlóan a gyümölcsökhöz és zöldségekhez – a kefírt is fokozatosan kell bevezetni kisbabád étrendjébe és figyeld meg a reakcióit. Ha te nem is rajongsz ezért a savanyú ízű tejtermékért, kóstoltasd meg kisbabáddal, neki akár a kedvence is lehet.

Mi is a kefír?

A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amiben nem csak tejsavbaktériumok találhatóak, hanem élesztőgombák is.  A joghurt és az aludttej mellett a savanyított tejtermékek csoportjába tartozik. Megkülönböztetünk hagyományos és ún. kaukázusi kefírt, ez utóbbi mindig élőflórás, az élő kultúrát nem távolítják el belőle. 

Miért jó a kefír a babának?

Az élőflórás kefir több jótékony hatással is bír. Fehérje és vitamintartalma fontos kisbabád fogainak, csontjainak és izmainak fejlődése szempontjából. Probiotikumot tartalmaz, ami a bélfóra egyensúlyában játszik szerepet, ezáltal az immunrendszer támogatásában is részt vesz.

Mennyi kefírt ehet naponta a baba?

A kefír bevezetése a délelőtt folyamán történjen és legalább 3 napig ne adj új ízt kisbabádnak. Figyeld a reakcióit. A bevezetést követően egyéves kor alatt csak napi kis mennyiségben kínálj kefírt a babának, napi 100-125 ml kefír önmagában vagy gyümölcsökkel, gabonafélékkel együtt adható.  A baba főzelékébe is belekeverheted ezt a kis mennyiséget.

Nem mindegy, hogy milyen kefír

A kefír vásárlása során a boltban olvasd el a termék pontos összetételét. Olyat válassz, amely nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékanyagot, nincs ízesítve. Részesítsd előnyben az élőflórás kefírt.

Honnan tudhatod, hogy a baba allergiás a kefírre? 

A tejtermékek bevezetése során a babánál jelentkezhet: 

  • allergiás reakció,
  • emésztési nehézség (hasfájás, hasmenés, székrekedés),
  • asztmatikus légúti tünet.

Ha a baba nem tudja megemészteni a kefírt vagy allergiás rá, akkor különböző tüneteket tapasztalhatsz nála, mint  zöld, híg, bűzös széklet, véres széklet, bukás, hányás, rossz közérzet. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalsz, azonnal függeszd fel a kefír adását és jelezd a problémát a gyermekorvosnak! 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben