Kiszáradás jelei: Mennyi folyadékra van szüksége?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Napi folyadékigény kiszámítása életkornak megfelelően az első évben.

A kisbabák még nem jelzik, hogy szomjasak, ezért erre nagyobb figyelmet kell fordítani. Főként azért, mert ha kevesebb folyadékhoz jutnak, könnyedén ki is száradhatnak. Az alábbiakban arról olvashatsz, hogyan kell kiszámolni a napi folyadékszükségletét. Valamint azt is megtudhatod mik lehetnek a kiszáradás jelei.

Biztos elegendő folyadékhoz jut?

Az első pár hónapban kicsit magasabb a napi folyadékszükséglete a babának.

 • 0-6 hónap között: 150 ml/ttkg/nap.

Ez azt jelenti, hogy kisbabádnak kg-onként 150 ml folyadékra van szüksége egy nap alatt. Pl: 5 kg x 150=750 ml a napi folyadékszükséglet. Amennyiben gyermeked anyatejjel táplálod, nincs szüksége egyéb folyadékra az anyatejen kívül az első hat hónapban. Nagyobb folyadékszükségletét gyakoribb szopási igénnyel jelzi feléd az első hat hónapban. Ha babádat tápszerrel táplálod, hasonló a helyzet, a tápszerek hígítási aránya tekintettel van nemcsak a táplálék-, hanem a folyadékszükségletre is. Az életkor szerint előírt, megfelelő mennyiségű tápszer fogyasztása esetén kisbabádat nem fenyegeti a kiszáradás veszélye.

 • a 7 hónapos, 8 hónapos és 9 hónapos csecsemő folyadékszükséglete: 124-125 ml/tskg/nap,
 • a 10 hónapos és 11 hónapos csecsemőké: 110-125 ml/tskg/nap.

Csemetéd folyadékszükségletének nagyobb részét, a hozzátáplálás megkezdését követően is az anyatej, annak hiányában a tápszer fedezi. Azonban hozzájárul a folyadékbevitelhez a kanalas ételek (gyümölcsök, zöldségek, tejpépek) folyadéktartalma is. Emellett még kaphat a gyermeked babavizet vagy egyéb folyadékot is.

Honnan tudhatod, hogy kisbabád szomjas?

A szomjúságnak sajnos egyértelmű tünetei nincsenek, azonban ha kisbabád kevesebbet iszik és az alábbi jeleket veszed észre, javasolt jelezni gyermekorvosnak.

 • szokatlanul nyugodt és csendes,
 • nem sír, „hangtalan” ,
 • nem igényli a folyadékot.

A kiszáradás jelei a babánál

 • kisbabád bőre ráncosodik, száraz,
 • a kutacsa beesett,
 • a szemei kidüllednek,
 • a nyelve lepedékes,
 • fáradékonyabb, aluszékonyabb, vagy túlságosan nyugodt,
 • kevés a vizeletes pelenkák száma, sötét, erőteljes szagú vizelete van.

Bizonyos betegségek esetében, mint hányás, hasmenés, torokgyulladás, szájban lévő elváltozások, a kiszáradás veszélyének kialakulása magasabb lehet. Ezekben az esetekben a babának nehezebb lehet a folyadék biztosítása, még nagyobb figyelmet igényel a napi folyadék bevitel és vizeletes pelenka számának nyomon követése.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben