Mennyit eszik egy 1 éves?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Tudtad, hogy totyogónak hétszer annyi D-vitaminra, négyszer több kalciumra és háromszor több jódra van szüksége?

Éppen, hogy felébred és máris ezer dolgot szeretne csinálni. Mikor te még a reggeli kávédat iszogatnád, ő már várat épített, kiszínezett egy egész színezőt és most a kedvenc játékát szeretné elvinni hintázni. Néha úgy tűnik, mintha sohasem fáradna el. A gyerekek már csak ilyenek… és ehhez a sok játékhoz és felfedezéshez biztosítanod kell számára a napi energia mennyiséget, meg kell tervezned az étrendjét. Mielőtt reggel elkezdené építeni a birodalmát vagy bármi mást, nem hiányozhat a poharából egy tápláló ital.

Mennyi energiára van szüksége gyermekednek 1 éves kor felett a napi rosszcsontkodáshoz?

Nem vagy egyedül, ha úgy érzed néha, hogy gyereked egyre kevesebbet eszik és azon aggódsz, lassan el fog fogyni. Sokszor nehéz eldönteni, hogy valóban keveset eszik vagy éppen megfelelő mennyiséget, amire szüksége van. A gyerekek már érzik ebben a korban, mennyi ételre van szükségük. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ő gyomra kisebb, mint a tiéd, kb egyharmada egy felnőtt gyomrának.  Éppen ezért gyakori étkezésekre és kisebb adagokra van szüksége. Egy éves kor felett napi 5 kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezéssel már biztosíthatod számára a kalandozáshoz és rosszcsontkodáshoz szükséges energiát és tápanyagot.

Legyen minden étkezés változatos és laktató. Ez nem egy egyszerű feladat, de igyekezz nem mindig azt az egy ételt adni neki, amit előszeretettel megeszik.

Naponta kerüljön a tányérjába hússal dúsított főzelék vagy rakott étel. Leves, falatos étel egyaránt. Ha kisebb étvágyú, a főtt és falatos ételekből is keveset ehet. Figyelj arra, hogy ne igyon közvetlen étkezés előtt vagy alatt, mert még hamarabb megtelik a pocakja és még több étel fog a tányérban maradni vagy a földön landolni.

Nem javasolt az étkezések közötti rágcsa, mert szintén nem fog férni a gyomrába tápláló étel.  Tehát ha szeretnéd, hogy minél több étel a pocakjában landoljon és ne a földön, ruhán, falon, esetleg a plüssjáték szájában (mert a maci jobban szereti a répapürét mint Pistike), ne adj két étkezés között nasit gyermekednek. Ha viszont még így is bizonytalan vagy, hogy vajon eleget evett-e, kínálj neki Tejes italt étkezés után. 

Más a gyermek szükséglete 1 éves kor felett

Tudtad, hogy egy totyogónak hétszer annyi D-vitaminra, négyszer több kalciumra és háromszor több jódra van szüksége testtömeg-kilogrammonként, mint a felnőtteknek? A Milupa Tejes ital egy éves kor felett a kicsik igényeihez igazodik. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett a Tejes ital fontos tápanyagokat biztosít, amelyek a napi rosszcsontkodáshoz szükségesek.

A Milupa Tejes ital:

 • D-vitamin és kalcium tartalma a csontok normál növekedéséhez és fejlődéséhez járul hozzá.
 • D-vitamin tartalma az immunrendszer normál működését támogatja.
 • Életkornak megfelelő fehérje mennyiséget tartalmaz.
 • Jód tartalma a pajzsmirigy számára fontos.
 • Támogatja a gyermek természetes fejlődését.

EGY TOTYOGÓNAK SZÁMOS VITAMINBÓL TÖBBRE VAN SZÜKSÉGE* MINT EGY FELNŐTTNEK. MENNYIVEL?

 • 3X több jódra az agy növekedésének támogatásához.
 • 4X több kalciumra, a csonttömeg növekedése miatt.
 • 9X több D-vitaminra, ami segíti az immunrendszere megerősítését.

*Testsúlykilogrammonként

A Milupa Tejes ital Támogatja a gyermek természetes fejlődését.

TEJES ITAL VÁLTOZATOS ELKÉSZÍTÉSE

Egy éves kor után, amennyiben gyermekednek nincs szüksége speciális táplálásra, nyugodtan megkínálhatod Milupa Tejes itallal. Több nap is lehet, mire eljuttok odáig, hogy nem utasítja el a poharat, hanem hajlandó belekortyolni, majd szépen lassan megszereti az új ízt. Próbálkozzatok a vaníliás ízesítésű Tejes itallal, az lehet jobban fog neki tetszeni.

Hogy a kicsi ne unja meg az étrendjét, készítsd el a Tejes italt változatosan.

 • Önmagában elkészítve tápanyagokban gazdag ital, amit a nap bármely szakában kínálhatsz gyermekednek.
 • Müzlit hozzákeverve laktató és kiadós reggelit varázsolhatsz a tálkájába.
 • A Tejes italt ízesítheted cukrozatlan kakaóval, macikávéval egyaránt.
 • Gyümölcsturmixot és smoothiet is készíthetsz belőle egy botmixer vagy turmixgép segítségével. Csak néhány friss gyümölcsöt vagy zöldséget kell hozzátenni az elkészített Tejes italhoz.

Ha további kérdésed van gyermeked étrendjével kapcsolatban keresd Hozzátáplálási tanácsadónkat, aki szívesen segít neked.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben