Neked is gondot okoz hozzátáplálás során a sűrítés? Segítünk!

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Amikor elkészíted a zöldség-vagy gyümölcs pürét elegendő, ha 1-2 evőkanál gabonapépet vagy tejpépet keversz hozzá sűrítésként.

A konyhatechnikai műveletek sorában a sűrítés nagyon fontos helyet foglal el a baba ételeinek készítésénél már a hozzátáplálás időszakában is.
Emlékszem, amikor kisfiam hozzátáplálását kezdtem, a családom hatalmas mennyiségű burgonyát akart megetetni vele, mert hogy azt mondták burgonyával kell sűríteni az ételt. Kisfiam pedig olyan szorulást kapott tőle, hogy napokig alig tudtam rendbe hozni a székletét.
Persze van előnye a sűrítésnek, meg egyéb módja is, mint a burgonya.

De mire is jó az a sűrítés?

 • csökkentheted vele a zöldség vagy gyümölcspüré folyadéktartalmát,
 • nem lesz olyan híg folyós a babapüré,
 • valamint tartalmasabbá, krémesebbé teheted vele az ételt.

Ahogy hónapról-hónapra növekszik a baba, egyre több időt tölt mozgással és ezáltal egyre több energiára is szüksége van. Mi történik, ha nem jut elegendő tápanyag a gyomrába? Éjszaka többször fog felébreszteni az éhségtől kiabáló gyomra miatt. Pedig az alvás nagy kincs, ugye?
Az ételek sűrítése segít abban, hogy egy-egy zöldség és gyümölcspüré még tartalmasabb étellé váljon kisbabád számára. A tej-és gabonapéppel történő sűrítés során pedig egyéb fontos tápanyagokhoz és vitaminokhoz is hozzájuthat a szervezete.

Alapanyagok sűrítéshez egy éves kor alatt

Ki tud manapság zökkenőmentesen eligazodni a sok liszt kínálatban? Egyik nap az ajánlás szerint kaphat a baba vajat a másik nap meg nem. Ugye veled is előfordult, hogy elvesztél a sok tanács közepette? Segítek, hogy el tudd dönteni, melyik sűrítési módszert alkalmazd kisbabádnál és melyiket hogyan készítheted el a csecsemőtáplálási ajánlásoknak megfelelően.
Ne feledd, hogy minden baba más és lehet te éppen nem szeretsz rántást készíteni, így előnyben részesíted a tejpépet vagy gabonapépet sűrítésként. Úgy csináld, ahogy neked kényelmes.

 • Lisztek: fehér vagy teljes kiőrlésű búzaliszt, zabliszt, rizs-, hajdinaliszt.

A glutén tartalmú lisztek alkalmazása előtt a glutén bevezetése fontos, hogy fokozatosan megtörténjen. A glutén bevezetéséről részletes leírást itt találsz.

 • Zöldségek, gabonák: burgonya, rizs, quinoa
 • Zsiradékok: vaj, olaj

A sűrítés formái

A sűrítésnek több módja is létezik. Azt gondolja az ember nem nagy ördöngösség elkészíteni egy habarást, azonban, amikor az ételhez keverve kisebb csomók lebegnek a főzelék vagy leves tetején, akkor szoktam rájönni ez még sem olyan egyszerű. Ilyenkor tágra nyílt szemekkel figyeli kisfiam a tányérját mi van az ételben. Én meg megfogadom, egy darabig nem habarok. Persze pár nap elteltével újra elkészítem kedvenc főzelékét habarással. Hol így sikerül, hol úgy. A napok sem egyformák. Próbálkozz bátran és ne add fel, ha elsőre éppen odaégeted a lisztet, ha rántást készítesz. Öntsd ki és csináld újra, vagy vegyél elő a szekrényből egy tejpépet és tegyél bele 2 evőkanállal a zöldségpürébe.

Sűrítés zöldséggel, gyümölccsel: Ezt a módszert kétféleképpen is alkalmazhatod.

 • A megpárolt vagy puhára főtt zöldség vagy gyümölcs egy részét turmixold le, a másik részét fémszűrőn törd át majd keverd össze őket.
 • A zöldség -és gyümölcspüréhez 1/ 3 arányban sűrítésként burgonya, rizs vagy egyéb gabona kerül.

Liszttel történő sűrítés

 • Diétás rántás: A rántást fordított sorrendben kell elkészítened. Szárazon serpenyőben a lisztet pirítsd aranybarnára, majd amikor elkészült, a felhevült liszthez keverj egy kis zsiradékot. Már csak bele kell keverni az ételbe.
 • Rántás: a felhevített zsiradékba kell beletenned a lisztet és barnára vagy világosra pirítva add hozzá az ételhez.
 • Liszthintés: Az elkészült ételbe szórj kevés lisztet és keverd csomómentesre.
 • Habarás: A lisztet tejfölbe, tejszínbe, joghurtba keverve adhatod az ételhez.

Gabonapéppel, tejpéppel történő sűrítés: Miután a tej- és gabonapép bevezetésre került a baba étrendjébe, nem csak önmagában kínálhatod gyermekednek.

Amikor elkészíted a zöldség-vagy gyümölcs pürét, nem kell lisztet pirítanod vagy habarást készítened, elegendő, ha 1-2 evőkanál gabonapépet vagy tejpépet keversz a pürébe sűrítésként. Ezzel nem csak sűrűbb lesz a baba étele, hanem krémesebb és kalóriában gazdagabb is, te pedig megspóroltad azt az időt, amit a habarás okozta idegeskedéssel töltenél.

Baba reflux és ételek sűrítése a hozzátáplálás során

A csecsemőkori reflux olykor megkeserítheti az első hónapokat. Néha még 10 hónapos korig is eltarthat a refluxos tünet, ezért jó, ha figyelsz a hozzátáplálás során is az ételek sűrítésére. Gyermekorvos javasolhatja a savfokozó ételek kerülését is. Ha gyermekednél reflux áll fenn, segítek melyek azok az ételek, amiket érdemes elkerülnöd, vagy főként sűrítve adnod.

Savfokozó ételek:

A baba ételeinek sűrítése reflux esetén is történhet bármely fentebb említett módon, de azért nem árt, ha gyermekorvossal is átbeszéled.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben