Neked is gondot okoz hozzátáplálás során a sűrítés? Segítünk!

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Amikor elkészíted a zöldség-vagy gyümölcs pürét elegendő, ha 1-2 evőkanál gabonapépet vagy tejpépet keversz hozzá sűrítésként.

A konyhatechnikai műveletek sorában a sűrítés nagyon fontos helyet foglal el a baba ételeinek készítésénél már a hozzátáplálás időszakában is.
Emlékszem, amikor kisfiam hozzátáplálását kezdtem, a családom hatalmas mennyiségű burgonyát akart megetetni vele, mert hogy azt mondták burgonyával kell sűríteni az ételt. Kisfiam pedig olyan szorulást kapott tőle, hogy napokig alig tudtam rendbe hozni a székletét.
Persze van előnye a sűrítésnek, meg egyéb módja is, mint a burgonya.

De mire is jó az a sűrítés?

  • csökkentheted vele a zöldség vagy gyümölcspüré folyadéktartalmát,
  • nem lesz olyan híg folyós a babapüré,
  • valamint tartalmasabbá, krémesebbé teheted vele az ételt.

Ahogy hónapról-hónapra növekszik a baba, egyre több időt tölt mozgással és ezáltal egyre több energiára is szüksége van. Mi történik, ha nem jut elegendő tápanyag a gyomrába? Éjszaka többször fog felébreszteni az éhségtől kiabáló gyomra miatt. Pedig az alvás nagy kincs, ugye?
Az ételek sűrítése segít abban, hogy egy-egy zöldség és gyümölcspüré még tartalmasabb étellé váljon kisbabád számára. A tej-és gabonapéppel történő sűrítés során pedig egyéb fontos tápanyagokhoz és vitaminokhoz is hozzájuthat a szervezete.

Alapanyagok sűrítéshez egy éves kor alatt

Ki tud manapság zökkenőmentesen eligazodni a sok liszt kínálatban? Egyik nap az ajánlás szerint kaphat a baba vajat a másik nap meg nem. Ugye veled is előfordult, hogy elvesztél a sok tanács közepette? Segítek, hogy el tudd dönteni, melyik sűrítési módszert alkalmazd kisbabádnál és melyiket hogyan készítheted el a csecsemőtáplálási ajánlásoknak megfelelően.
Ne feledd, hogy minden baba más és lehet te éppen nem szeretsz rántást készíteni, így előnyben részesíted a tejpépet vagy gabonapépet sűrítésként. Úgy csináld, ahogy neked kényelmes.

  • Lisztek: fehér vagy teljes kiőrlésű búzaliszt, zabliszt, rizs-, hajdinaliszt.

A glutén tartalmú lisztek alkalmazása előtt a glutén bevezetése fontos, hogy fokozatosan megtörténjen. A glutén bevezetéséről részletes leírást itt találsz.

  • Zöldségek, gabonák: burgonya, rizs, quinoa
  • Zsiradékok: vaj, olaj

A sűrítés formái

A sűrítésnek több módja is létezik. Azt gondolja az ember nem nagy ördöngösség elkészíteni egy habarást, azonban, amikor az ételhez keverve kisebb csomók lebegnek a főzelék vagy leves tetején, akkor szoktam rájönni ez még sem olyan egyszerű. Ilyenkor tágra nyílt szemekkel figyeli kisfiam a tányérját mi van az ételben. Én meg megfogadom, egy darabig nem habarok. Persze pár nap elteltével újra elkészítem kedvenc főzelékét habarással. Hol így sikerül, hol úgy. A napok sem egyformák. Próbálkozz bátran és ne add fel, ha elsőre éppen odaégeted a lisztet, ha rántást készítesz. Öntsd ki és csináld újra, vagy vegyél elő a szekrényből egy tejpépet és tegyél bele 2 evőkanállal a zöldségpürébe.

Sűrítés zöldséggel, gyümölccsel: Ezt a módszert kétféleképpen is alkalmazhatod.

  • A megpárolt vagy puhára főtt zöldség vagy gyümölcs egy részét turmixold le, a másik részét fémszűrőn törd át majd keverd össze őket.
  • A zöldség -és gyümölcspüréhez 1/ 3 arányban sűrítésként burgonya, rizs vagy egyéb gabona kerül.

Liszttel történő sűrítés

  • Diétás rántás: A rántást fordított sorrendben kell elkészítened. Szárazon serpenyőben a lisztet pirítsd aranybarnára, majd amikor elkészült, a felhevült liszthez keverj egy kis zsiradékot. Már csak bele kell keverni az ételbe.
  • Rántás: a felhevített zsiradékba kell beletenned a lisztet és barnára vagy világosra pirítva add hozzá az ételhez.
  • Liszthintés: Az elkészült ételbe szórj kevés lisztet és keverd csomómentesre.
  • Habarás: A lisztet tejfölbe, tejszínbe, joghurtba keverve adhatod az ételhez.

Gabonapéppel, tejpéppel történő sűrítés: Miután a tej- és gabonapép bevezetésre került a baba étrendjébe, nem csak önmagában kínálhatod gyermekednek.

Amikor elkészíted a zöldség-vagy gyümölcs pürét, nem kell lisztet pirítanod vagy habarást készítened, elegendő, ha 1-2 evőkanál gabonapépet vagy tejpépet keversz a pürébe sűrítésként. Ezzel nem csak sűrűbb lesz a baba étele, hanem krémesebb és kalóriában gazdagabb is, te pedig megspóroltad azt az időt, amit a habarás okozta idegeskedéssel töltenél.

Baba reflux és ételek sűrítése a hozzátáplálás során

A csecsemőkori reflux olykor megkeserítheti az első hónapokat. Néha még 10 hónapos korig is eltarthat a refluxos tünet, ezért jó, ha figyelsz a hozzátáplálás során is az ételek sűrítésére. Gyermekorvos javasolhatja a savfokozó ételek kerülését is. Ha gyermekednél reflux áll fenn, segítek melyek azok az ételek, amiket érdemes elkerülnöd, vagy főként sűrítve adnod.

Savfokozó ételek:

A baba ételeinek sűrítése reflux esetén is történhet bármely fentebb említett módon, de azért nem árt, ha gyermekorvossal is átbeszéled.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Finom falatok Vanília ízű tejberizs 6 hó+

Milupa Finom falatok Vanília ízű tejberizs 6 hó+

A Milupa Finom falatok vanília ízű tejberizs értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek. Kornak megfelelő gyümölcsökkel tálalva kisbabád garantáltan szeretni fogja.

bővebben