Tejpép babáknak – Változatos elkészítési ötletek

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Amikor egyre több étkezést kiváltasz kisbabád étrendjébe a tejpépet már nem csak tízóraira, hanem reggelire, uzsonnára, vacsorára is kínálhatod.

A tejpép gabonaféléket tartalmazó, többnyire ízesített, babáknak adható pépes állagú étel. A tejpépet kínálhatod gyermekednek reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára is. Ha kisbabád tehéntejfehérje-allergiás vagy tejcukorérzékeny, speciális pép adása válhat szükségessé, erről kérj részletes tájékoztatást gyermekorvostól.

A tejpép elkészítése és adagolása

A tejpép elkészítése során mindenképpen tartsd be az előírásokat. Olvasd el figyelmesen a tejpép dobozán leírt elkészítési javaslatot, hiszen tejpépenként eltérő lehet. Az elkészítés lépésről lépésre:

  • Alaposan mosd meg a kezed, mielőtt a kisbabád ételét elkészíted.
  • Gondosan tisztítsd meg a baba tányérját, evőeszközeit.
  • Mérd ki a baba életkorának és étvágyának megfelelő tejpéphez a szükséges víz mennyiségét, majd forrald fel.
  • Hagyd a vizet visszahűlni a doboz oldalán feltüntetett hőfokig, amit megtehetsz úgy is, hogy egy hideg vizes edénybe teszed a felforralt vizet, hogy az minél hamarabb lehűljön.
  • Amikor a víz elérte az ajánlott hőfokot, akkor folyamatos keverés mellett add hozzá a kimért tejpépport, pár percig hagyd állni, és már adhatod is gyermekednek.

Nagyon fontos, hogy a javasolt hőfokra hűtsd vissza a vizet, és fokozatosan keverd el a port, mert így oldódik fel csomómentesen a tejpép. Amikor először ismerteted meg a babát a tejpéppel, elegendő, ha 1-2 kiskanál mennyiségű port keversz össze annyi forralt és visszahűtött vízzel, hogy kicsit hígabb állagú pépet kapj. Kezdetben a sűrűbb állagú ételektől a babák öklendezhetnek, hiszen ez az állag még ismeretlen számukra az anyatej (esetleg tápszer) folyékony állaga után, ezért ne lepődj meg, ha a baba elutasítja a pépet az első próbálkozáskor. Figyelj arra, hogy a felnőttek által pépesnek gondolt étel túl sűrű lehet a kisbaba számára, különösen eleinte, inkább híg, tejfölszerű állaga legyen.

A tejpép a baba étrendjében

Elsőként vezesd be a tejpépet a baba étrendjébe. Minden új ízesítésű pép új íznek számít, ezért is törekedj a fokozatosságra. Pár napig (3 nap) csak néhány babakanálnyi mennyiséget adj a babádnak tízóraira, hogy ismerkedjen az új ízzel és állaggal. Ezalatt figyeld meg alaposan, van-e bármiféle reakciója az ételre. Ne aggódj, ha babád az első hetekben a hígabb állagú pépet részesíti előnyben, mint ami a doboz oldalán feltüntetett adagolási javaslat szerint elkészíthető. Mindig úgy készítsd el a babának, ahogy szereti, még akkor is, ha kicsit több vizet szükséges hozzáadni. Nem minden baba egyforma, ezt nem szabad elfelejteni! A tejpépet mindig frissen elkészítve add, a megmaradt tejpépet már ne használd fel újra.

A tejpépet még változatosabbá teheted, ha már a bevezetett zöldségekkel, gyümölcsökkel dúsítod kisbabádnak, de tehetsz bele babakekszet is. Amikor nincs túl sok friss gyümölcs a tejpépet babáknak készült gyümölcspürével is dúsíthatod. Önmagában a tejpép port is keverheted főzéshez, dúsításként 1-2 evőkanál mennyiségben a baba ételeihez.

Amikor egyre több étkezést kiváltasz a kisbabád étrendjébe a tejpépet már nem csak tízóraira, hanem reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is kínálhatod gyermekednek. A gabonapépről itt olvashatsz hasznos tanácsokat.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben