Tejtermék babáknak- Miből mennyit ehet?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A tejtermékek bevezetésének javasolt ideje 6 hónapos kor.

A túl korán és túl nagy mennyiségben bevezetett tejtermék magas fehérjetartalma miatt megterhelheti a baba emésztőrendszerét és veséjét. Éppen ezért segítünk neked, hogy tudd, mikor, mit és milyen mennyiségben javasolt adni kisbabádnak.

Mikor kaphat a baba tejterméket?

A tejtermékek babáknak bevezetésének javasolt ideje 6 hónapos kor. * Tehát a hozzátáplálás megkezdését követően, 6 hónapos kortól fokozatosan megismerkedhet kisbabád a natúr joghurt, kefír, sajt és túró ízével. A gyermekorvos javasolhatja a tejtermékek későbbi bevezetését családban előforduló allergiás megbetegedések vagy a baba alkata, egészségi állapota miatt.

Mikor mit kóstolhat meg?

Abban az esetben, ha kisbabád egészséges, nincs szüksége speciális táplálásra, akkor fokozatosan bevezetheted étrendjébe a tejtermékeket. Az alábbiakban a tejtermékek nevére kattintva éred el azokat a cikkeket, ahol pontosan leírtuk, hogyan is javasolt bevezetni kisbabád étrendjébe.

6-12 hónapos kor között bevezethető tejtermék

 • natúr joghurt (gyümölcsjoghurt babának a cukortartalma miatt nem javasolt) ,
 • kefír,
 • sovány sajt,
 • túró (adható natúr túró babának, de a krémtúró vagy a Túró Rudi a cukortartalma miatt nem javasolt).

12 hónapos kor után bevezethető tejtermékek

 • gyümölcsjoghurtok (készítsd el őket otthon natúr joghurtból és friss gyümölcsből: ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot),
 • tejföl,
 • vajkrémek (alaposan olvasd el az összetevő listát, mert tartalmazhat olyan összetevőt, amely adása még nem ajánlott),
 • zsírosabb sajtok, krémsajtok,
 • tejszín,
 • Túró Rudi és egyéb tejdesszertek, pl. tejberizs, puding, tejkrém, krémtúró (esetleges hozzáadott cukortartalmuk miatt csak korlátozott mennyiségben, próbáld ki inkább a cukormentes termékeket) .

Mint minden új íz esetében a tejtermék babáknak bevezetésénél is először csak kisebb adagokban, a délelőtt folyamán, legalább 3 napig, csak 1-2 kanállal kínáld meg gyermekedet. Majd napról napra emelheted ezt a mennyiséget az ajánlott mennyiségig.  Amennyiben bármilyen tünetet észlelsz, székletprobléma, kiütés, akkor azt jelezd a gyermekorvosnak!

Mikor kaphat a baba tejet?

Az első évben a tehéntej rendszeres vagy nagyobb mennyiségben történő adása nem javasolt a babának. A hozzátáplálás megkezdését követően gyermekorvossal megbeszélve, naponta maximum 100 ml tejet kaphat a baba, lehetőleg 1.5 %-os zsírtartalmút *, amit ételhez keverve hőkezelten adhatsz.

2 éves korig ne adj kisbabádnak:

 • natív tejet,
 • kecsketejet vagy abból készült terméket,
 • juhtejet vagy abból készült terméket.

Amennyiben gyermekednek speciális igényei vannak, pl. tejfehérje-allergia miatt, anyatej hiányában gyermekorvosod fog számára megfelelő tejalapú táplálékot javasolni!

* Egészségügyi szakmai irányelv – Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálása.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben