Mikor ehet tojást a baba? Tojásallergia tünetei

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Az egyik leggyakoribb táplálékallergén a kisbabák étrendjében a tojás.

A tej mellett az egyik leggyakoribb táplálékallergén a kisbabák étrendjében a tojás. Az egészséges babának a hozzátáplálás megkezdésétől fokozatosan vezethető be a tojás az étrendjébe. 

A tojás jelentősége a baba étrendjében

A tojásban jelentős mennyiségű A-vitamin, folsav, vas, cink és omega-3 zsírsav található. A hozzátáplálás megkezdésétől fokozatosan bevezetheted kisbabád étrendjébe a tojást. Azonban, ha allergiára utaló tünetek voltak korábban a babánál, vagy van allergiás megbetegedés a családban, akár gyermekorvos javasolhatja a későbbi bevezetését is.

Tojás – na de milyet és hogyan?

Megoszlanak a vélemények arról, melyik a jó minőségű tojás, amit a baba kaphat. A házi tojás, biotojás adása javasolt elsőként. Megfigyelheted, hogy a boltok polcain különböző jelölések láthatók a tojásokon. A tojáson lévő számsor első száma a tyúk tartásának körülményeire utal, ezért legjobb, ha a 0-ás számmal kezdődő tojást választod, mert az biotojást jelöl. A tojás csak elkészítés előtt javasolt megmosni korábban nem, mert sérülhet a természetes védőréteg és a tojáshéj a baktériumok számára átjárhatóvá válhat. A tojás hideg vízbe téve körülbelül 15-20 perc alatt a vízforrástól számítva kemény lesz. Hagyd kihűlni, majd óvatosan távolítsd el a tojáshéját. 

Fokozatos bevezetés

Az első napon kaphat a baba egy negyed főtt tojást, ha ízlik neki, második napon egy felet. Közben pedig figyeld a reakcióit gyermekednek. A harmadik napon már nem kell tojást adni a babának, csak is a tüneteket figyeld és új ízt még ne kapjon a harmadik napon. Amennyiben nem jelentkezik allergiás reakció, hetente fél vagy egy egész tojást kaphat a baba gyermekorvossal egyeztetve. A tojást önmagában vagy főzelék tetejére morzsolva javasolt adni. A tojást, mint minden új ízt, tízóraira vagy ebédre kínáld először, hogy napközben alaposan meg tudd figyelni kisbabád. Kezdetben nehezebben emésztheti meg a tojást a baba gyomra, amennyiben hasfájást tapasztalsz, mindenképpen várj néhány hetet és ismét próbálkozz a bevezetésével, valamint jelezd a gyermekorvosnak is.

A tojásallergia tünetei a babánál

A tojásallergia kialakulásának a kockázata magasabb lehet kisbabádnál, ha a családban van allergiás megbetegedés (légúti, táplálék-, bőr- vagy egyéb allergia). Mivel a tojás az allergén táplálékok közé tartozik, fontos, hogy kezdetben csak kis mennyiségben kapja a baba, és semmilyen új ízt ne kapjon 3 napig, amikor bevezetésre kerül.

A tojásallergia tünete lehet:

  • bőrviszketés,
  • kipirosodás,
  • bőrkiütés,
  • arc és torok duzzadása,
  • nehézlégzés,
  • hányás, hasmenés,
  • hasi fájdalom.

Tojásallergia, diéta

Tojásallergia esetén tojásmentes diéta javasolt egészen addig, amíg gyermek-gasztroenterológus vagy gyermekorvos nem javasolja ismételt bevezetését a gyermek étrendjébe. Amíg a baba anyatejet kap, az édesanyának is javasolt kerülni a tojás fogyasztását. Tojásdiéta esetén figyelni kell arra is, hogy tojásfehérje nagyon sok élelmiszerben megtalálható, pl. pékáru, tészta.

 A bevásárlás során mindig javasolt elolvasni az élelmiszerek összetételét.  Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab. Egyes védőoltások előállításakor a vírust tojásban szaporítják, ezért az oltóanyagba kis mennyiségű tojásfehérje is belekerülhet. Ilyen oltás a sárgaláz és influenza elleni oltás. Ezért is fontos, hogy a gyermekorvos mindig tudjon a gyermeknél fennálló betegségekről! A gyermekek többsége azonban 3-4 éves korra kinövi a tojásallergiát.

Tapasztalhatod, hogy minél több szilárdabb ételt eszik kisbabád, annál kevesebb anyatejet, annak hiányában tápszert szeretne enni, de ne feledd, hogy a folyékony tejalapú táplálék (anyatej vagy annak hiányában tápszer) továbbra is elengedhetetlen a baba étrendjében, a vitaminok, ásványi anyagok, zsírok és egyéb tápanyagok legfőbb forrása. A hozzátáplálással kiegészített folyékony tejalapú táplálék és változatos étrend biztosítja a szükséges tápanyagokat a baba számára.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben