Úgy lehetsz jó szülő, ha nem akarsz minden áron kiváló lenni

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
A gyermeknevelés nem is olyan könnyű feladat, de ne akarj mindenáron a tökéletességre törekedni.

Rohanó hétköznapok, sok megoldandó feladat. Talán te is szoktad úgy érezni túl nagy nyomás van rajtad. Főként, ha még bírálnak is azért, ha valamit nem úgy gondolsz a gyereknevelésben, ahogy más. A tökéletesség helyett törekedj arra, hogy gyermekednek annyi szükségletét elégítsd ki, amennyi ahhoz kell, hogy egészséges, felnőtt ember váljon belőle. Közben pedig jusson idő önmagadra is.

Neked is lehet rossz napod

A baba megszületésével a családdá válás egy igazi hullámvasút és ez igaz lehet az érzelmekre is. Egyik nap jó kedvű vagy másik nap azt érezheted összecsapnak a hullámok a fejed felett. Ez teljesen normális és nem vagy egyedül ezzel az érzéssel, még ha mások nem is szívesen beszélnek róla. Ahogy követik egymást a mérföldkövek gyermeked fejlődésében egyre jobban megismeritek egymást, fokozatosan kibontakozik a személyisége. Mikor már azt gondolod fellélegezhetsz, következik ismét egy fejlődés szakasz, amit újra meg kell ismerned és vele együtt a napirend is megváltozhat.

Kisbabád eközben semmi másra nem vágyik, csak egy mosolygós anyukára. És ha éppen nehezebb napod van, mond el gyermekednek is. Lehet nem tud válaszolni, de meg fogja érteni. Így fogja ő is megtanulni, hogy az ember néha lehet szomorú, frusztrált, vagy éppen unatkozhat is. A „tökéletlenséggel” megtanítod neki az ideális képet is a valóságról. Valamint azt is, egyes érzelmeket, hogyan lehet kifejezni és megfelelően kezelni.

Minőségi idő jelentősége

Bár egy rohanó világban élünk, azért fontos minden nap időt szánni arra, amikor csak is gyermekedre figyelsz. Legyen ez a nap legkülönlegesebb pillanata. Ez az idő lehet 1 óra vagy csak 20 perc, de abban az időben tényleg csak is kisbabádra figyelj. Zárd ki a telefont, tv-t és minden egyéb zavaró dolgot. A gyermek megtanulja, hogy van a napnak olyan időszaka, amikor ő lesz a legfontosabb számodra a világon. Figyeld meg az arcvonásait, mimikáit , az aprócska mosolyt az arcán, ha látja csak is rá figyelsz. A gyermeknek a szeretet egyenlő az idővel. Ha az látja mindig rohansz, elfoglalt vagy elutasításként élheti meg. Ez nem azt jelenti egy szülőnek egész nap szórakoztatni kell a gyermekét. Ott van a háztartás és egyéb tennivalók is, amit a gyermek mellett is el kell végezni. Azonban ha megtanulja délelőtt és délután is van egy időszak, amikor csak rá figyelsz türelmesebb lehet, könnyebben elfoglalhatja magát abban az időben, amikor éppen dolgod van. Amennyire tudod már pici korától kezdve bevonhatod a főzésbe és ház körüli teendőkbe is. Élvezni fogja, ha segíthet és még többet egymás közelében lehettek, közben pedig énekelhettek vagy mondókázhattok is együtt.

anya-gyermek-kapcsolat-jatek

Tippek minőségi időhöz

  • Tölts el gyermekeddel naponta legalább egy órát, amikor együtt játszotok, beszélgettek. Vagy azt csinálod, amit éppen ő szeretne.
  • Mond el neki mindig, hogy eljött az ő ideje.
  • Csak legyetek együtt, nem kell mindig óriási dolgokra gondolni. Elég, ha sétáltok egy nagyot, bringáztok vagy csak alaposan megölelgetitek egymást.
  • Csak ülj le vele szembe és figyelj rá. Ez a gyermeknek a legjobb szeretet kimutatására az ölelés mellett.
  • Amikor csak van időd rá kérdezd meg hogy érzi magát, mit szeretne csinálni.
  • Elalvás előtti közös összebújás meseolvasás is a minőségi idő része.
  • Légy gyerek, amikor vele vagy! Ugrálj, énekelj táncolj. Nem csak gyermeked, de te is sokkal jobban érezheted magad.
  • Kapcsolt ki a tv-t és telefont.

A sok közös élménnyel adhatod gyermekednek a legtöbbet. Amikor csak tehetitek kiránduljatok vagy sétáljatok egy nagyot a családdal. Közben pedig ne feledkezz meg magadról és az “én időről” sem.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben