Válogatós baba: Egyik nap kedvence, másik nap utálja

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Annyi érdekes dolog van a világon... az etetés pont nem mindig az. - legalábbis a gyerekek gyakran így látják.

Amíg nem vagytok túl az első szülinapi tortán, azt gondolhatod, hogy 1 éves kor fölött egy kisgyerek etetése móka és kacagás. Azonban, ha túl komolyan veszed, az egyik legnehezebb időszak is lehet. A totyogó elkezd ismerkedni a saját akaratával és ennek köszönhetően kerülhetsz te gyakran a kimerültség gödrébe az etetések alkalmával. Ezt hívjuk válogatós időszaknak, ami egyrészről okozhat átmeneti zavart a Rosszcsont étkezésében, másrészről pedig sok fejtörést és ideg összeroppanás közeli állapotot a szülők életében.

Miért is kezd el válogatni ?

Annyi érdekes dolog van a világon… az etetés pont nem az. – legalábbis a gyerekek gyakran így látják.

Amikor már azt gondolod túl vagy a nehezén és szépen fokozatosan átlendültetek a hozzátáplálás időszakán, újabb kihívásokkal találhatod szemben magad. A kicsi előtt folyamatosan kitárul a világ és gyakran előfordulhat, hogy nem ér rá enni. Sőt, egy percet sem képes megülni az asztalnál, hiszen neki mindig sokkal fontosabb dolga akad. Figyelmét inkább leköti egy paca az asztalon, amivel rajzolgathat, vagy a fény játéka, ahogy megvillan a kanálon. Valójában minden sokkal érdekesebb, mint az, hogy egyen, ami egyébként ebben a korban abszolút érthető, de ilyenkor mi, anyák, teljesen pánikba eshetünk. Nem kell izgulni, nem te vagy az egyetlen szülő akinek meggyűlik a baja az etetéssel. Mielőtt teljesen kétségbeesnél és elkönyvelnéd, hogy rossz anya vagy, mert még erre sem vagy képes, elárulom neked, hogy miért is változhat meg egy csapásra minden egy éves kor után az étkezésben.

Miért landol gyakran a földön az étel?

Bár a kicsi egy éves kor után is intenzíven fejlődik azonban növekedése lelassul, így a napi kalóriaigénye is csökkenni fog. Ez azzal járhat, hogy az étel egy része a tányérban marad vagy a földön végzi, mert a “kisfőnök” nem kíván többet enni annál, mint amennyire szüksége van. Nehéz szülőként azt látni, hogy az addig jól evő gyerek, alig akar néhány falat ételt megenni. Ne aggódj, valószínű csak annyira van szüksége, amit megeszik, még ha számodra kevésnek is tűnik. Azt, hogy mennyit akar enni, nem igazán tudod befolyásolni. Azt viszont igen, hogy az a kis étel ami a pocakjában landol minél változatosabb és táplálóbb legyen. Ne arról szóljon az etetés, hogy te könyörögsz, hogy csak még egy falatot nyeljen le. Inkább törekedj arra, hogy jó hangulatban egyetek együtt. Beszélgessetek az asztalnál és egyétek meg jóízűen az ételt. Így már is azt a képet mutatod, hogy enni jó dolog. Legalábbis ha nem sárgarépapüré borítja be utána az egész konyhát.

Nem és nem – Önállóságra való törekvés

A gyerekek személyisége folyamatosan fejlődik. Egy éves kor körül elérkezik az idő, hogy kicsit elszakadjon tőled és megtegye az első lépéseket, hogy egyre önállóbbá váljon. Ez nem azt jelenti, hogy elérkeztél egyből oda, hogy kész, ennyi volt, 1 éves lett és nincs rád többé szüksége. Csak az élet rendje, hogy elkezdi feszegetni a határokat, egyre akaratosabbá válhat. Gyakrabban kinyilváníthatja a saját véleményét és tudtodra adhatja, hogy mi az,  amit szívesen megeszik és mi az, amit a plüssjátékával etet meg inkább.

Ebben a korban azonban még nem elég érett ahhoz, hogy ő döntse el mit szeretne enni. Jobban jársz, ha nem kérdezed meg tőle, mit enne szívesen, ha nem akarsz neki ebédre túró rudit adni süteménnyel. Ismered azt az érzést, amikor fél napot állsz a konyhában, hogy elkészítsd a kedvenc ételét majd ránéz és azt mondja, ezt már nem szereti és egy falatot sem eszik meg belőle? Nyugi, valószínűleg a legtöbb szülő találkozott már ilyennel. Ahelyett, hogy fognád az ételt és edénnyel együtt kidobnád a kukába, inkább vegyél egy nagy levegőt! Ne engedd, hogy a Kis Csibész átvegye fölötted az irányítást. Díszítsd az ételét, akár egy nyuszi fej is vigyoroghat a tökfőzelék tetején és már is sokkal vonzóbb lehet gyermeked számára. Húzd elő a kreatív fiókból az összes ötleted és játékosan próbáld vele megetetni az ételeket.

Egyedül sokkal mókásabb az evés

A legtöbb gyerek szívesen próbálkozik az önálló evéssel már egészen kicsi korban. Ez egy éves kor felett még jobban érvényesülhet és azt veheted észre, hogy a percek csak telnek, a tálból éppen egy kanálnyi hiányzik.  Érdekes módon az az egy kanálnyi étel összemaszatolta a kicsit a feje búbjától egészen a talpáig, a pocakjába meg alig került valami. Ez egy türelemjáték, légy kitartó. Míg a Rosszcsontod az idegeiden táncol, evés közben a kanalazással fejleszti a kéz-szem koordinációját. Igen, ez egy nagyon időigényes mutatvány. Lehet, hogy úgy érzed, mire kivárod hogy megegye a reggelit már teheted is elé az ebédet, de ha nem akarsz visítást és dühös pillanatokat, hagyd, hogy a maga tempójában egyen. Legalább eszik! Ebben az időszakban kell, hogy legyen elegendő időtök arra, hogy egyedül egyen. ilyenkor úgy érezheti, maga is aktív részese a közös étkezésnek és ez örömmel töltheti el. A gyakorlás hónapokba is beletelhet.. jobb, ha előre felkészülsz.   

Hogy éld túl a válogatós időszakot?

  • Vásároljátok meg együtt az ételhez az alapanyagokat.
  • Vond be az ételek elkészítésébe. Adogathatja neked a zöldséget, gyümölcsöt, vagy kis tálban meg is moshatja. Lehet át kell öltöztetned főzés végére, de mosolyt fogsz csalni az arcára, ha hagyod, hogy segítsen.
  • Próbáld meg az ételeit színes gyümölcsökkel vagy zöldségekkel dekorálni. Süteményszaggató formával a kenyérszeletekből különleges szendvicseket készíthetsz. A kenyérformákat elkészítheted sós vagy édes formában is. Vajjal megkenve, sonkával, reszelt sajttal megszórva vagy lekvárral megkenve is különleges falatkákat varázsolhatsz a tányérra. Habár ugyanaz az étel lesz, amit ő állítása szerint utál és nem kér, csillag formában, szőlő szemekkel és mosolygós répa szájjal máris ínycsiklandóbb lesz számára.
  • Ha van rá mód, tv nézés helyett próbáld meg mással lekötni a figyelmét. Egyetek együtt az asztalnál és beszélgessetek. Mesélj történetet, vagy beszéljétek meg mit fogtok csinálni azon a napon. Vacsora közben pedig átbeszélhetitek kinek milyen volt a napja. Ha ezt látja és tanulja meg, akkor a közösségbe kerülés időszakában ő is nagy örömmel fogja elmesélni a napi élményeit.
  • Ne könyörögj a falatokért és ne akard, hogy minden áron egyen, ha nem szeretne. Ha túl nagy figyelmet kap az étkezés a válogatós időszakban, annál jobban válogathat az ételek között. Vagy úgy is mondhatnánk, hogy próbál téged kikészíteni, de ne hagyd magad!
  • Egészítsd ki gyermeked étrendjét Milupa tejes itallal, mely változatosan elkészíthető, ásványianyag- és vitamintartalma pedig igazodik a kisgyermekek tápanyag-igényeihez, a változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként.

Ha úgy látod gyermeked a válogatós időszak ellenére nagyon rosszul eszik, egyhangú étkezése van, javasolt szakemberhez fordulni. Derítsétek ki valóban van-e probléma az étkezéssel vagy az étel mennyiségével, amit megeszik. Előfordul, hogy csak mi anyák aggódunk túl mindent és úgy érezzük, hogy a gyerek gyakorlatilag lassan elfogy, annyira keveset eszik, de sokszor jó visszajelzést kapni szakembertől is, hogy minden rendben  van.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Almás zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt almás zabkása értékes rostforrás, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor.

bővebben
Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt! Pirosgyümölcsös zabkása 6 hó+

A Milupa Jó reggelt pirosgyümölcsös zabkása 26% zabot tartalmaz, segítségével tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Értékes rostforrás, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. A málna és eper kombináció zabkásában garantáltan gyermeked egyik kedvenc reggelije lesz.

bővebben