Válogatós baba: Egyik nap szereti, másik nap nem eszi meg?

Szerző: Pálinkás Zsanett - Hozzátáplálási tanácsadó
Egy éves kor felett előfordulhat válogatós időszak és a fogzás is okozhat átmeneti zavart az étkezésben.

Olykor nem is olyan egyszerű rendszeresen 5 étkezést biztosítani gyermekednek, ugyanis előfordulhatnak nehezebb időszakok. Egy éves kor felett előfordulhat válogatós időszak és a fogzás is okozhat átmeneti zavart az étkezésben.

Kisebb adag ételt tegyél a tányérra, hogy sikerélménye legyen

A válogatós időszak természetes, és nem te vagy az egyetlen anyuka, akinek fejtörést okozhat bizonyos napokon az étkezés. A gyerekek személyisége folyamatosan fejlődik. Egy éves korra már képes eldönteni a legtöbb gyermek, hogy mit eszik meg szívesen, és mit nem akar elfogyasztani.

Tippek válogatós időszakhoz

  • Vásároljátok meg együtt az ételhez az alapanyagokat.
  • Vond be az ételek elkészítésébe is. Adogathatja neked a zöldséget, gyümölcsöt, vagy kis tálban meg is moshatja. Lehet át kell öltöztetned főzés végére, de mosolyt fogsz csalni az arcára, ha hagyod, hogy segítsen.
  • Próbáld meg gyermeked ételeit színes gyümölcsökkel vagy zöldségekkel dekorálni. Süteményszaggató formával a kenyérszeletekből különleges szendvicseket készíthetsz. A kenyérformákat elkészítheted sós vagy édes formában is. Vajjal megkenve, sonkával, reszelt sajttal megszórva vagy lekvárral megkenve is különleges falatkákat varázsolhatsz a tányérra.

Tippek fogzás esetén

  • Próbáld hígabb, pépesebb ételekkel kínálni, azt szívesebben elfogadhatja.
  • Az ételek hőmérséklete legyen hűvösebb, hogy kevésbé irritálja az érzékeny fogínyt.
  • Darabosabb ételekkel is próbálkozz! A kissé lehűtött alma, répa vagy banán darabok is hűsíthetik a fogínyt.
  • Ha keveset eszik, akkor is figyelj a folyadékbevitelre!
  • Használj fogzásra javasolt hűsítő készítményeket, amivel a gyermek ínyét bekenheted étkezés előtt.

Hagyd, hogy megfogja, megszagolja az ételt. Lehet maszatos lesz, de ez olykor szükséges, hogy egyre jobban megismerjen és megkedveljen egy ételt. Az elutasított ételt néhány nap múlva kínáld ismét. Ne kínáld csak azért 3-4 fajta étellel, mert egy ételt nem akar megenni. Elegendő, ha kétféle étellel próbálkozol. Hidd el, ha igazán éhes lesz gyermeked, a kettő közül egyiket szívesen meg fogja enni.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó receptek

Sárgarépa karfiol öntettel

Sárgarépa karfiol öntettel

8 hónapos kortól elkezdődhet a rágásra szoktatás is, így elegendő, ha a zöldség 1/3 részét pürésíted a többit csak összetöröd villával.  

bővebben

Kapcsolódó termékek

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

Milupa Jó reggelt Gyümölcsduó zabkása 6 hó+

A Jó reggelt! gyümölcsduó zabkásával egészséges és tartalmas reggelit varázsolhatsz gyermeked tálkájába. Ideális a nap első kanalas étkezésének. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor. Az alma és a körte különleges párosításával ismerkedhet meg babád 6 hónapos kortól.

bővebben
Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

Milupa Finom falatok Gyümölcsös kaland tejpép 6 hó+

A Milupa Finom falatok gyümölcsös kaland tejpép értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ínycsiklandó választás lehet kisbabád számára tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek. A banán és a barack izgalmas ízei biztosan elnyerik babád tetszését.

bővebben